Otvoreno, darežljivo srce

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 6:17-19

17 Bogatima na ovome svijetu zapovijedaj da se ne uzohole, niti uzdaju u nestalno bogatstvo, nego u Boga koji nam sve daje obilato na uživanje. 18 Neka čine dobro, neka se bogate u dobrim djelima, neka budu darežljivi, za zajedničko dobro. 19 Neka sabiru sebi blago kao dobar temelj za budućnost, da postignu istiniti život!

Neka čine dobro, neka se bogate u dobrim djelima, neka budu darežljivi.

1 Timoteju 6:18

NAKON što njezin stari automobil više nije bilo moguće popraviti, Vicki je počela skupljati novac da kupi drugi. Chris, česti kupac u restoranu u kojemu Vicki radi na šalteru na kojemu hranu kupuju izravno iz vozila, nehotice je čuo da spominje kupovinu automobila. »Nisam mogao prestati razmišljati o tome«, rekao je. »Morao sam učiniti nešto.« I kupio je rabljeni automobil (koji je njegov sin upravo stavio na prodaju), ulaštio ga i Vicki dao ključeve. Vicki je bila izvan sebe. »Tko… radi takvo što?« upitala je zadivljena i zahvalna.

Sveto pismo nas poziva da živimo otvorenih ruku i dajemo dragovoljno koliko možemo – dajući ono što je zaista najbolje onima kojima je pomoć potrebna. Zato Pavao piše Timoteju: »Bogatima na ovome svijetu zapovijedaj… Neka čine dobro, neka se bogate u dobrim djelima« (r. 17,18). To ne znači tu i tamo učiniti nešto velikodušno, nego živjeti radosno dajući. Biti otvorena i darežljiva srca naš je način života.

Živimo li tako, ne trebamo se bojati da će nam ponestati što nama treba. Naprotiv, Biblija nam poručuje da svojom suosjećajnom velikodušnošću postižemo istiniti život (r. 19). Za Boga istinski živjeti znači prestati se grčevito držati onoga što imamo i dijeliti to s drugima.

– Winn Collier

Bože, ne želimo grčevito držati ono što imamo, želimo biti darežljivi kao ti. Promijeni naša srca!