Sjetite se purana

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 6:25-34

25 Zato vam kažem: Ne budite tjeskobno zabrinuti za svoj život: što ćete jesti i što ćete piti; ni za svoje tijelo, u što ćete se obući. Nije li život vrjedniji od hrane i nije li tijelo vrjednije od odijela? 26 Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani. Niste li vi vrjedniji od njih? 27 Tko si od vas može svojim brigama produljiti život za samo jedan sat? 28 I što ste tako tjeskobno zabrinuti za odijelo? Pogledajte ljiljane u polju! Kako rastu! Ne rade i ne predu. 29 Ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svojemu sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 30 I kad Bog travu, što danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko više će vas, malovjerni! 31 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti, što ćemo piti, čim ćemo se odjenuti? 32 Za sve se to brinu neznabošci. A vaš nebeski Otac zna da vam sve to treba. 33 Tražite najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu, i sve će vam se to dodati. 34 Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti za sutrašnji dan, jer će se sutrašnji dan pobrinuti sam za se. Svaki dan ima dosta svojega vlastitog zla.

Pogledajte ptice nebeske! One ne siju, ne žanju, ne sabiru u žitnice, a vaš ih nebeski Otac hrani.

Matej 6:26

ZNATE li što rade purani? Čiste sve pred sobom. Zašto pišem o puranima? Zato što sam se upravo vratio s vikenda provedenog na selu. Svakoga dana divio sam se povorci purana koji su prolazili pokraj mene.

Nikad prije nisam na njih obraćao pozornost. Žustro čeprkaju velikim pandžama. Zatim pretražuju i kljucaju po zemlji. Jedu, pretpostavljam. (Budući da sam ih gledao prvi put, nisam 100 % siguran.) Nije se činilo da kržljavo šipražje može ikoga nahraniti. Ipak, tih je desetak purana bilo ‘ugodno popunjeno’.

Gledajući ih tako dobro uhranjene, sjetio sam Isusova pitanja na kraju 26. retka: »Niste li vi vrjedniji od njih?« Isus govori o Božjoj brizi o naizgled bezvrijednim pticama da nas podsjeti na Božju brigu za nas. Ako je život ptice bitan, koliko je tek naš? Isus tada uspoređuje brigu o svakodnevnim potrebama (r. 27-31) sa životom u kojemu moramo tražiti »najprije Božje kraljevstvo i njegovu pravdu«, a sve ostalo će nam se dodati (r. 33), životom u kojemu smo sigurni. Jer ako se Bog može brinuti za jato purana, sigurno može paziti na vas i mene.

– Adam R. Holz

Oče, često smo uplašeni i zabrinuti. Teško nam je vjerovati. Molimo te podsjeti nas kako si se brinuo za nas u prošlosti i manje ćemo se bojati budućnosti.