Jutarnja magla

Pročitajte: Izaija 44:9-11,21-23

9 Tvorci su idola svi ništa. Njihovi ljubimci nisu ni za što. Njihovi svjedoci ne vide ništa i ne znaju ništa, neka budu posramljeni. 10 Tko gradi idola, taj samo lije lik koji nije ni za što. 11 Gle, svi će se njegovi štovatelji posramiti, jer su im tvorci samo ljudi. Neka iziđu svekoliki! Bit će ih strah i svi će se posramiti.
21 Promisli to, Jakove i Izraele!
Jer si moj sluga.
Ja sam te sazdao; ti si moj sluga.
Izraele, ne ću te zaboraviti.
22 Razasut ću kao oblake tvoje opačine,
tvoje grijehe kao lake oblake.
Zato se vrati k meni!
Jer te želim otkupiti.«

23 Kličite, nebesa! Jer to Gospodin čini.
Podvikujte, zemaljske dubine!
Udarite u klicanje gore,
šume i sve drveće u njima!
Jer će Gospodin otkupiti Jakova
i proslaviti se na Izraelu.

Kao maglu rastjerao sam tvoje opačine.

Izaija 44:22, K. S.

JEDNOGA jutra otišla sam do jezera u blizini svoje kuće. Sjedila sam na prevrnutom čamcu i razmišljala gledajući kako lagani zapadni vjetar tjera maglu iznad površine vode. Oblaci magle kružili su, vrtložili se i zatim se iscrpili. Nedugo zatim sunce se probilo kroz oblake i magla je nestala.

Taj me prizor utješio jer sam ga povezala sa stihom koji sam upravo pročitala: »Kao maglu rastjerao sam tvoje opačine i grijehe tvoje poput oblaka« (r. 22, K. S). Otišla sam do jezera jer sam se nadala ću se osloboditi niza grješnih misli kojima sam danima bila zaokupljena. Iako sam ih ispovjedila Bogu, počela sam se pitati hoće li mi oprostiti kad ponovim isti grijeh.

Toga jutra znala sam da je odgovor »Da«. Kroz proroka Izaiju Bog je iskazao milost Izraelcima i onda kada su ustrajali u štovanju idola. Iako im je rekao da prestanu slijediti lažne bogove, Bog je izraelski narod pozvao natrag k sebi, govoreći: »Ja sam te stvorio, i sluga si mi… neću te zaboraviti!« (r. 21, K. S.)

Ne mogu reći da potpuno razumijem takvo oproštenje, ali znam da Božja milost jedina može otpustiti grijehe i iscijeliti nas. Zahvalna sam što je njegova milost beskrajna i božanska kao što je On i što je dostupna kad god ju trebamo. – Jennifer Benson Schuldt

Bože, hvala ti na slobodi koju osjećamo kad priznamo grijeh, a ti ga izbrišeš.