Blagi govor

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 2:22-26

22 Bježi od mladenačkih strasti, idi za pravdom, vjerom, ljubavlju, mirom s onima koji zazivaju Gospodina iz čista srca! 23 A ludih i praznih zapitkivanja se kloni znajući da rađaju svađe. 24 Sluga Gospodnji ne treba se svađati, nego treba biti blag prema svima, sposoban poučavati, spreman na podnošenje zla. 25 Treba blago preodgajati protivnike, ne bi li im kako Bog dao da se obrate i spoznaju istinu, 26 da dođu k sebi i iskopaju se iz zamke đavla, koji ih je zarobio i drži ih pod svojom voljom.

Sluga Gospodnji ne treba se svađati.

2 Timoteju 2:24

PREPIRALA sam se na Facebooku. Loš potez. Zbog čega sam pomislila da sam dužna ‘ispraviti’ neznanca o tako vrućoj temi – osobito onoj koja razdvaja? Rezultat su bile žestoke riječi, povrijeđeni osjećaji (svakako s moje strane) i uništena prilika da dobro svjedočim za Isusa. To je ukupni rezultat »internetskog bijesa«. To je naziv za grube riječi koje svakodnevno kruže blogosferom. Kao što je objasnio jedan stručnjak za etiku, ljudi pogrešno zaključuju da je bijes »način na koji se govori o općim idejama«.

Pavlov mudri savjet Timoteju upućuje na oprez. »A ludih i praznih zapitkivanja se kloni znajući da rađaju svađe. Sluga Gospodnji ne treba se svađati, nego treba biti blag prema svima« (r. 23,24). Pavlov dobar savjet, napisan Timoteju iz rimskog zatvora, poslan je kako bi pripremio mladog pastora da podučava Božje istine. Pavlovi savjeti vrijede i za nas danas, pogotovo kada počnemo razgovarati o svojoj vjeri. »Treba blago preodgajati protivnike, ne bi li im kako Bog dao da se obrate i spoznaju istinu« (r. 25).

Razgovarati ljubazno dio je ovog izazova, ali ne samo za pastore. Jer svi koji ljube Boga i žele drugima govoriti o njemu, trebaju to činiti u ljubavi i uz pomoć Duha Svetoga. – Patricia Raybon

Nebeski oče, kada drugima govorimo o tvojoj istini – ili nečemu drugom – obavij naša srca i jezik svojom ljubavlju.