Ići Isusovom brzinom

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 11:14-27

14 Tada im Isus kaza otvoreno: »Lazar je umro, 15 i radujem se zbog vas što nisam bio ondje, da vjerujete. Nego pođimo k njemu!« 16 Onda Toma, koji se zove Blizanac, reče suučenicima: »Hajdemo i mi, da umremo s njim!«
17 Kad dođe Isus, ustanovi da je Lazar već četiri dana u grobu. 18 Betanija je bila blizu Jeruzalema, oko petnaest stadija udaljena od njega. 19 I mnogi od Židova bili su došli k Marti i Mariji da ih tješe zbog njihova brata. 20 Kad je Marta čula da dolazi Isus, izađe mu ususret. A Marija je sjedila kod kuće. 21 Onda reče Marta Isusu: »Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat. 22 Ali i sad znam, što god zaišteš od Boga, da će ti Bog dati.« 23 Isus joj reče: »Brat će tvoj uskrsnuti.« 24 Marta mu odvrati: »Znam da će uskrsnuti o uskrsnuću u posljednji dan.« 25 Isus joj reče: »Ja sam uskrsnuće i život. Tko vjeruje u mene, ako i umre, živjet će. 26 I nijedan koji živi i vjeruje u mene, ne će umrijeti dovijeka. Vjeruješ li to?« 27 Ona mu odgovori: »Da, Gospodine, ja vjerujem da si ti Mesija, Sin Božji koji dolazi na ovaj svijet.«

Onda reče Marta Isusu: »Gospodine, da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat.«

Ivan 11:21

Moj je automobil nedavno ostao u kvaru. Najbliža automehaničarska radionica bila je zatvorena. Odlučio sam prošetati se do kuće. Dok sam hodao uz gustu prometnicu, primijetio sam da su se svi kretali velikom brzinom.

To nije znanstvena fantastika. Automobili se kreću mnogo brže od pješaka. I dok sam tako ležerno hodao, razmišljao sam: stalno jurim i to mi je već postalo navikom. No, često očekujem da će se i Bog kretati mojom brzinom.

Tijekom života na zemlji Isus je svojom ‘sporošću’ često razočarao prijatelje. U Evanđelju po Ivanu 11 čitamo da su Marija i Marta poslale vijest Isusu da je njihov brat Lazar bolestan. Znale su da mu On može pomoći (r. 1-3). Ali stigao je prekasno (r. 17), nakon što je Lazar već četiri dana bio mrtav. »Gospodine,« rekla je Marta Isusu, »da si ti bio ovdje, ne bi umro moj brat« (r. 21). Drugim riječima: Isus se nije kretao dovoljno brzo. Ali On je imao veće planove – Lazarovo uskrisenje (r. 38-44).

Možete li se suživjeti s Martinim očajem? Ja mogu. Ponekad čeznem da Isus brže odgovori na moju molitvu. No Isusov se suvereni plan razlikuje od našega. U svome spasonosnom djelu drži se svoga rasporedu. A krajnji ishod su njegova slava i dobrota, što nadilaze naše planove.

– Adam R. Holz

Oče, i kad smo u žurbi, ti odabireš pravi trenutak.