Kruna od papira

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 6:1-6

1 Usuđuje li se tko od vas koji ima tužbu protiv drugoga ići na sud pred poganima, a ne svetima? 2 Ne znate li da će sveti suditi svijetu? A ako vi budete sudili svijetu, niste li vrijedni suditi u najneznatnijim stvarima? 3 Ne znate li da ćemo anđelima suditi, a kamoli ne u svjetovnim stvarima? 4 Ako dakle imate tužbe o svjetovnim stvarima, uzmite za suce one koji su neznatni u Crkvi! 5 Na vašu sramotu govorim. Zar nema među vama nijednoga mudrog koji može rasuditi među svojom braćom? 6 Nego se brat s bratom parniči, i to pred nevjernicima!

Ne znate li da će sveti suditi svijetu?

1 Korinćanima 6:2

NAKON rođendanskog objeda u mojoj kući, svi su gosti dobili simbolične darove: zamotane slatkiše, male igračke i konfete. No, posebno su ih razveselile krune od papira.

Nismo mogli odoljeti isprobavanju kruna. Smijali smo se jedni drugima dok smo sjedili oko stola. Samo na trenutak bili smo kraljevi i kraljice, iako je naše kraljevstvo bila blagovaonica prepuna ostataka hrane i posuđa.

To je u meni probudilo sjećanje na biblijsko obećanje o kojemu ne razmišljam često. U sljedećem životu svi će vjernici vladati s Isusom. Pavao to spominje u Prvoj poslanici Korinćanima 6:2: »Ne znate li da će sveti suditi svijetu?« Pavao se osvrnuo na tu buduću povlasticu jer je želio nadahnuti vjernike na mirno rješavanje sporova na zemlji, a ne da se »brat s bratom parniči« (r. 6). To je bilo uzrokom štete koju su nanosili ugledu drugih vjernika u njihovoj zajednici.

Dopustimo li Duhu Svetome da djeluje u nama i potiče nas na samokontrolu, blagost i strpljenje, postajemo bolji u rješavanju sukoba. Kad se Isus vrati na zemlju i dovrši djelo Duha u našim životima (1 Ivanova 3:2,3), bit ćemo spremni za našu konačnu ulogu – bit ćemo »našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima« i kraljevat ćemo na zemlji (Otkrivenje 5:10). Ne zaboravite to obećanje koje blista u Svetome pismu poput dijamanta u zlatnoj kruni.

– Jennifer Benson Schuldt

Dragi Bože, hvala ti za prekrasnu budućnost s tobom.