Prekinuti krug

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:14-21

14 Jer Kristova nas ljubav obuzima kad ovo promatramo: jedan je umro za sve, dakle svi su umrli. 15 Umro je za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego onom koji je za njih umro i bio uskrsnut.
16 Tako mi od sada nikoga ne poznajemo po tijelu. Ako smo po tijelu i poznavali Krista, sada ga tako više ne poznajemo. 17 Prema tome, je li tko u Kristu, novo je stvorenje. Staro je prošlo, a novo je nastalo.
18 Sve je od Boga koji nas je po Kristu pomirio sa sobom i povjerio nam službu pomirenja. 19 Jer Bog je onaj koji je u Kristu pomirio svijet i sebe – ljudima nije računao prijestupe, a u nas je stavio riječ pomirenja.
20 Radimo kao Kristovi zastupnici, kao da Bog po nama opominje. U Kristovo ime molimo: pomirite se s Bogom! 21 Onoga koji nije upoznao grijeh, Bog je za nas učinio grijehom – da mi u njemu postanemo Božja pravednost.

Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo.

2 Korinćanima 5:17

Prve batine koje je David iskusio bile su od ruke njegova oca na njegov sedmi rođendan, nakon što je slučajno razbio prozor. »On me je gurnuo i udario«, rekao je David. »Poslije se ispričao. Bio je nasilni alkoholičar. I to je krug koji sada nastojim prekinuti.«

No Davidu je trebalo dugo da dođe do te točke. Većinu svojih tinejdžerskih i dvadesetih godina proveo je u zatvoru ili na uvjetnoj slobodi te u centrima za liječenje ovisnosti. Kada su mu se srušili svi snovi, otkrio je nadu u kršćanskom centru za liječenje, utemeljenom na zajedništvu s Isusom. »Nekada sam bio ispunjen samo beznađem«, priča David. »Sada sam odlučan ići drugim smjerom. Kad ujutro ustanem, prvo što kažem Bogu je da svoju volju želim podčiniti njegovoj.«

Kada predamo Bogu svoje razorene živote, bilo da su nam drugi učinili loše ili smo se sami doveli do toga, Bog uzima naša slomljena srca i čini nas novima: »Dakle, ako je tko u Kristu, on je novi stvor; staro je nestalo, novo je, evo, nastalo« (r. 17, K. S.). Kristova ljubav može i životu isprekidanom burnim ciklusima naše prošlosti dati novu budućnost (r. 14,15). Bog u nama obnavlja nadu i snagu za život.

– Alyson Kieda

Dragi Bože, hvala ti što si prekinuo silaznu putanju u mom životu i učinio me novim stvorenjem!