Lažni čarobnjak iz Oza

Pročitajte: Otkrivenje 4:4-11

4 Oko prijestolja su bila još dvadeset i četiri prijestolja na kojima su sjedila dvadeset i četiri starca. Bili su odjeveni u bijele halje, na glavama su imali zlatne krune. 5 Iz prijestolja su izlazili munje, tutnjava i gromovi, a pred njim je gorjelo sedam ognjenih baklji – to je bilo sedam Božjih duhova. 6 Ispred prijestolja se prostiralo nešto nalik staklenom moru, poput kristala.
Okružujući prijestolje, sa svake njegove strane, stajala su četiri bića1, sprijeda i straga puna očiju. 7 Prvo je biće bilo slično lavu, drugo je bilo slično juncu, treće je imalo lice kao čovjek, a četvrto je bilo slično orlu koji leti. 8 Svako od ta četiri bića imalo je po šest krila, a uokolo i iznutra bila su puna očiju. Danju i noću, bez prestanka, bića su govorila: »Svet, svet, svet, Gospodin Bog, Svevladar, koji je bio, koji jest i koji će doći!«
9 Kad god bi ta bića iskazala slavu, čast i zahvalu onomu koji sjedi na prijestolju – onomu koji živi u vijeke vjekova – 10 dvadeset i četiri starca pala bi pred onim koji sjedi na prijestolju. Poklonili bi se onom koji živi u vijeke vjekova, odložili bi krune pred prijestolje i rekli: 11 »Dostojan si, naš Gospodine i Bože, primiti slavu, i čast, i moć – jer ti si sve stvorio, tvojom je voljom sve postojalo i bilo stvoreno.«

I gle, prijestolje se nalazilo na nebu, i na prijestolju je netko sjedio.

Otkrivenje 4:2

U djelu Čarobnjak iz Oza Dorothy, Strašilo, Limeni Drvosječa i Plašljivi Lav vraćaju se u Oz s metlom koju je Zla vještica od Zapada učinila moćnom.

U zamjenu za metlu, Čarobnjak je obećao da će im ispuniti četiri najveće želje: Dorothy će vratiti kući, Strašilu će dati mozak, Drvosječi srce, a Plašljivom Lavu hrabrost. Međutim, Čarobnjak je odugovlačio i rekao im da se vrate sljedećeg dana. To ih je jako razljutilo. I dok su pokušavali nagovoriti Čarobnjaka da promijeni odluku, Dorothyn pas Toto povukao je zastor iza kojega je bio Čarobnjak i govorio. Tako se otkrilo da on uopće nije čarobnjak, nego običan ustrašeni starac.

Neki kritičari smatraju da je pisac L. Frank Baum imao ozbiljan problem s Bogom jer je želio poslati poruku da samo mi imamo moć riješiti svoje probleme. Suprotno tome, apostol Ivan skida veo kako bi otkrio uistinu Čudesnoga iza ‘zastora’. Apostol Ivan kao da traži odgovarajuće riječi, ali poruka je dobro sročena: Bog sjedi na svome prijestolju, a »pred prijestoljem bijaše kao stakleno more« (r. 2,6). Unatoč nevoljama koje nas muče ovdje na zemlji (pogl. 2 3), Bog ne hoda gore-dolje razmišljajući. On aktivno radi za naše dobro, zato mu se možemo prepustiti i biti u miru.

– David H. Roper

Hvala ti, Bože, što uvijek možemo računati na tebe.