Prihvaćanje

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 15:5-13

5 A Bog strpljivosti i utjehe dao vam da složno mislite među sobom po Kristu Isusu, 6 pa jednodušno i jednoglasno slavite Boga i Oca našega Gospodina Isusa Krista.
7 Zato i prihvaćajte jedni druge kao što je i Krist vas prihvatio na Božju slavu. 8 Krist je, tvrdim, postao poslužitelj obrezanih zbog Božje istinitosti, da potvrdi obećanja dana precima, 9 i da pogani slave Boga zbog milosrđa, kako je pisano: »Zato ću te slaviti među poganima i pjevati psalam tvome imenu.« 10 I još se kaže: »Veselite se, pogani, s njegovim narodom!« 11 I još: »Hvalite, svi pogani, Gospodina, slavite ga, svi narodi!« 12 Izaija također veli: »Pojavit će se Jišajev izdanak – on će ustati da vlada poganima; u njega će se uzdati pogani.« 13 A Bog nade neka vas ispuni svakom radošću i mirom u vjeri, da obilujete u nadi snagom Svetoga Duha.

Zato prihvaćajte jedni druge, kao što je Krist prihvatio vas na Božju slavu.

Rimljanima 15:7

U knjizi Breaking Down Walls(op. pr. Rušenje zidova) Glen Kehrein opisuje kako se popeo na krov zgrade svoga sveučilišta u Chicagu, odmah nakon atentata na dr. Martina Luthera Kinga Jr. 1968. godine: »Jeziv zvuk pucnjave iz vatrenog oružja odbijao se naprijed – natrag o debele zidove zgrade parajući zrak, a onda se na krovnu pružio gotovo panoramski, a opet zastrašujući pogled
Kako li sam se samo našao u toj zoni rasnih nemira u središtu Chicaga?«

Potaknut ljubavlju prema Isusu i ljudima čije se podrijetlo razlikovalo od njegova, Glen je sve do svoje smrti 2011. vodio službu u Chicagu koja je osiguravala hranu, odjeću, sklonište i ostalu skrb potrebitima. Glenov život slika je vjernika u Isusa koji su s prigrlili one koji su drukčiji od njih.

Pavlovo učenje i primjer pomogli su vjernicima u Rimu shvatiti da je Božji plan spašavanja sveukupnog čovječanstva uključivao i Židove i pogane (8-12). Vjernici su pozvani slijediti njegov primjer: »Zato prihvaćajte jedni druge« (r. 7); predrasudama i razdoru nema mjesta među onima koji su pozvani »jednodušno jednim ustima« slaviti Boga (r. 6). Zamolite Boga da vam pomogne prijeći prepreke, srušiti zidove i srdačno prihvatiti sve, bez obzira na njihovu različitost. Neka prihvaćanje bude naša baština.

– Arthur Jackson

Oče, dostojno te zastupamo kada volimo druge.