Unutarnji problem

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 21:1-9

1 Kad su se približili Jeruzalemu i došli u Betfagu na Maslinskoj gori, Isus je poslao dvojicu učenika s uputama:
2 »Idite u selo pred vama. Čim uđete u selo, naći ćete privezanu magaricu i pokraj nje magarca. Odvežite ih i dovedite k meni. 3 Ako vam netko prigovori, recite: ‘Gospodin ih treba’, i odmah će ih pustiti.«
4 To se dogodilo zato da se ispuni što je prorok najavio: 5 »Recite stanovnicima Jeruzalema: Vaš Kralj vam dolazi, ponizan jaše na magarici, i na magaretu, mladu magaričinu.«
6 Učenici su otišli i učinili kako ih je Isus uputio. 7 Doveli su mu magaricu i magarca. Prekrili su ih svojom odjećom, a Isus je na nju sjeo.
8 Veliko je mnoštvo prostiralo svoju odjeću po putu. Neki su rezali grane sa stabala i polagali ih na put. 9 Mnogi koji su išli ispred i iza njega uzvikivali su: »Hosana Davidovu Sinu! Blagoslovljen koji dolazi u Gospodinovo ime! Hosana u visinama!«

»Hosana Davidovu sinu! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana u visini!«

Matej 21:9

Prije nekoliko godina djetlić je počeo kljucati po bočnoj strani naše kuće. Mislili smo da je problem bio samo vanjski, no kada smo se jednoga dana moj sin i ja popeli ljestvama u potkrovlje, ptica je proletjela pokraj naših uplašenih lica. Problem je bio mnogo veći: bio je unutar naše kuće.

Kad je Isus stigao u Jeruzalem, mnoštvo se nadalo da će on riješiti njihov vanjski problem – ugnjetavanje koje su trpjeli od Rimljana. Ushićeno su vikali: »Hosana Sinu Davidovu! Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje! Hosana na nebu!« (r. 9, K. S.) To je bio trenutak koji su čekali.

Došao je Kralja kojeg je Bog izabrao. Ako je Božji izabrani Izbavitelj namjeravao mijenjati stvari, ne bi li trebao prvo rješavati sve ono loše izvana? Ali, u većini evanđelja, nakon ‘trijumfalnog ulaska’ Isus »istjera van sve kupce i trgovce u Hramu, isprevrnu stolove mjenjačima i klupe trgovcima« (r. 12,13). Očistio je kuću prvo iznutra.

To se događa kad prihvaćamo Isusa kao Kralja. On je došao ispraviti stvari i započinje s nama. Potiče nas da se suočimo s onim lošim u sebi. Isus na magarcu je poput ratnika skrivenog u trojanskom konju. Konj je dočekan kao simbol mira, ali njegov je krajnji cilj bila bezuvjetna predaja neprijatelja. Isus naš Kralj zahtijeva isto od nas.

– Glenn Packiam

Dragi Isuse, ti si istinski Kraljevima Predajemo ti se.