Nabujali potok

Pročitajte: Amos 5:21-24

21 »Mrzim i prezirem vaša slavlja!
Neću niti primirisati
vaša blagdanska zajedništva.
22 Prinosite mi žrtve paljenice i prinosnice,
ali ne primam ih sa zadovoljstvom;
žrtvu pomirnicu vaših tovljenih junaca
niti ne pogledam.
23 Ukloni od mene svoje brojne pjesme,
ne želim više slušati
skladbe tvojih harfi.
24 Neka radije pravo poteče kao voda,
a pravednost kao nabujali potok.

Navalit će sud kao voda i pravda kao potok što nikad ne presuši.

Amos 5:24

U Nacionalnom muzeju afroameričke povijesti i kulture u Washingtonu, D.C., među brojnim eksponatima i artefaktima koji istražuju surovu stvarnost ropstva i njegove posljedice, nalazi se i prekrasna prostorija za meditaciju, Contemplative Court, prozirnih zidova od brončanog stakla i vodom koja se kao kiša slijeva sa stropa u fontanu u središtu prostorije. Dok sam sjedio na tom spokojnom mjestu, na zidu sam uočio citat dr. Martina Luthera Kinga, Jr.: »Odlučni smo
raditi i boriti se sve dok pravda ne navali kao voda i pravednost poput moćnog potoka.« Te snažne riječi imaju svoje uporište u starozavjetnoj Amosovoj knjizi.

Amos je bio prorok koji je živio među ljudima koji su bili uključeni u različite vjerske aktivnosti. Obilježavali su svetkovine i prinosili žrtve, ali njihova su srca bila daleko od Boga. U Amosu 5:21-23 čitamo: »Mrzim, gade mi se vaše svečanosti. Ne volim mirisati vaše svetkovine.« Okrenuli su se od Božjih zapovijedi, zanemarili siromašne i potlačene.

Umjesto vjerskih obreda lišenih ljubavi prema Bogu i bližnjima, Amos piše da je Bog čeznuo za svojim narodom. Isus je naučavao istu istinu: ljubav prema Bogu povezana je s ljubavlju prema bližnjima (Matej 22:37-39). Dok težimo ljubiti Boga, neka naša srca budu riznica pravednosti.

– Lisa M. Samra

Poput nabujala potoka Božja se ljubav izlijeva na nas.