Kristovi suradnici

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 1:3-8

3 Zahvaljujem Bogu svojemu kad se god spomenem vas, 4 moleći svagda u svakoj svojoj molitvi za sve vas s radošću 5 što vi postadoste zajedničari u evanđelju od prvoga dana do danas. 6 Uzdam se upravo u to da će onaj koji je počeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do dana Krista Isusa. 7 Pravedno je da ovako mislim o svima vama, jer vas nosim u srcu, budući da ste svi sudionici moje milosti i u mojim okovima i u obrani i potvrđivanju evanđelja. 8 Doista, Bog mi je svjedok kako čeznem za svima vama najnježnijom ljubavlju Krista Isusa.

Zahvaljujem Bogu svojemu kad se god spomenem vas.

Filipljanima 1:3

HARVARDSKA Studija razvoja odraslih, projekt koji je trajao nekoliko desetljeća, pridonio je boljem razumijevanju važnosti zdravih odnosa. Istraživanje je započelo sa skupinom od 268 studenata 1930-ih i od tada se proširilo na druge gradove. Nakon razgovora sa sudionicima, svakih nekoliko godina pregledavani su njihovi medicinski kartoni. Otkrili su da su bliske veze najveći čimbenik u tome hoćemo li biti sretni ili zdravi. Ispada da ćemo, okružimo li se odgovarajućim ljudima, vjerojatno iskusiti dublji osjećaj radosti.

Čini se da je to ono o čemu apostol Pavao govori u 1. poglavlju Poslanice Filipljanima. Pišući iz zatvora, Pavao ne može a da ne kaže svojim prijateljima da zahvaljuje Bogu na njima i da se moli za njih »s radošću« svaki put kad ih se sjeti (r. 4). Ali to nisu bili samo prijatelji; bila su braća i sestre u Kristu, sudionici Božje milosti i suradnici »u obrani i potvrđivanju evanđelja« (r. 7). Njihov je odnos bio dijeljenje i uzajamnost – istinsko zajedništvo oblikovano Božjom ljubavlju i samim Evanđeljem.

Da, prijatelji su važni, ali zajedničari u Kristu su katalizatori istinske i duboke radosti. Milost Božja može nas povezati kao ništa drugo, pa čak i kroz najcrnja razdoblja života, radost koja proizlazi iz te veze bit će trajna.

– Glenn Packiam

Bože, hvala ti na daru prijateljstva. Želimo zahvaliti svima koji su nam bili odani prijatelji i ohrabriti ih.