Tanka mjesta

Pročitajte: Knjiga Izlaska 40:34-38

34 Tada oblak pokri Šator svjedočanstva, i slava Gospodnja napuni prebivalište. 35 Mojsije nije mogao ući u Šator svjedočanstva; jer se bio na nj spustio oblak, i slava je Gospodnja ispunjavala prebivalište.
36 Kad god se je za cijeloga njihova putovanja oblak podigao od prebivališta, zaputili bi se sinovi Izraelovi. 37 A kad se oblak ne bi podigao, oni se ne bi zaputili sve do dana kad bi se opet podigao. 38 Oblak je, naime, danju bio na prebivalištu, ali noću je bio ispunjen ognjenom svjetlošću pred očima svega Izraela na cijelom njegovu putovanju.

Oblak je, naime, danju bio na prebivalištu, ali noću je bio ispunjen ognjenom svjetlošću pred očima svega Izraela na cijelom njegovu putovanju.

Izlazak 40:38

GODINE 1986., 28. siječnja, Space Shuttle Challenger eksplodirao je sedamdeset i tri sekunde nakon polijetanja. U govoru kojim je želio utješiti sve pogođene tom velikom tragedijom, američki predsjednik Reagan citirao je pjesmu Visoki let u kojoj John Gillespie Magee, pilot u Drugom svjetskom ratu, govori o visokoj, nedosegnutoj svetosti svemira i osjećaju da pruža ruke kako bi ‘dodirnuo Božje lice’.

Iako doslovno ne možemo dodirnuti Božje lice, zadivljujući zalazak sunca ili mjesto promišljanja u prirodi daju nam predivan osjećaj njegove blizine. Neki ljudi te trenutke nazivaju ‘tanka mjesta’ jer se na njima granica koja razdvaja nebo i zemlju čini malo tanjom. Bog nam se čini malo bližim.

Izraelci su možda doživjeli ‘tanka mjesta’, Božju blizinu u pustinji. Danju »Gospodin je išao pred njima, danju u stupu od oblaka… a noću u stupu od ognja, da im svijetli« (13:21). Kad su se utaborili »slava Gospodnja napuni prebivalište« (40:34). Tako su znali da je Bog s njima.

Dok uživamo u ljepoti Božjeg stvorenja, postajemo svjesni da je on svugdje prisutan. Dok razgovaramo s njim u molitvi ili čitamo Sveto pismo, osjećamo da je on blizu.

– Cindy Hess Kasper

Oče, pomogni nam da te tražimo i nalazimo.