Ljubav nas zauzdava

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 14:1-13

1 Slaboga u vjeri primajte lijepo, ali ne osuđujte mišljenja. 2 Jedan naime vjeruje da smije sve jesti, a onaj koji je slab jede povrće. 3 Neka onaj koji jede ne prezire onoga koji ne jede, a onaj koji ne jede neka ne osuđuje onoga koji jede, jer ga je Bog primio. 4 Tko si ti da sudiš tuđemu sluzi? On svojemu gospodaru stoji ili pada; a stajat će jer ga Gospodin može podignuti. 5 Jer jedan razlikuje dan od dana, a drugi smatra sve dane jednakima: svatko neka je uvjeren za svoje mišljenje! 6 Onaj koji pazi na dan, zbog Gospodina pazi; i koji jede, zbog Gospodina jede, jer zahvaljuje Bogu. I koji ne jede, zbog Gospodina ne jede te zahvaljuje Bogu. 7 Doista, nijedan od nas ne živi samomu sebi, i nijedan ne umire samomu sebi. 8 Jer ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo. Ako dakle živimo, ili ako umiremo, Gospodnji smo. 9 Krist je zato umro i oživio da zavlada i mrtvima i živima. 10 A, ti, zašto osuđuješ svojega brata? Ili zašto prezireš svojega brata? Jer svi ćemo stajati pred Božjim sudom. 11 Pisano je naime:
»Tako ja živ bio, govori Gospodin,
meni će se pokloniti svako koljeno,
i svaki će jezik slaviti Boga.«
12 Tako će dakle svatko od nas dati Bogu račun za sebe.
13 Zato ne sudimo više jedni drugima; nego više mislite na to da ne postavljate bratu spoticanja ili sablazni!

Dobro je ne… činiti ono na što se tvoj brat spotiče.

Rimljanima 14:21

VEĆINA samoanskih dječaka na tijelu ima tetovažu kao znak odgovornost prema svome narodu i poglavici svoga sela. To se odnosi i na igrače samoanske ragbijske momčadi. Putujući u Japan, gdje tetovaže mogu prouzročiti neželjeni nesporazum, Samoanci su odjenuli majice boje kože, dugih rukava i tako prekrili tetovaže. »Pokazali smo poštovanje i obzirnost… kao što to čine Japanci«, objasnio je kapetan momčadi. »Pobrinuli smo se da sve bude u redu.«

U doba koje potiče isticanje osobnosti i slobode svakog pojedinca, nevjerojatno je naići na samoograničavanje – koncepciju o kojoj je Pavao pisao Rimljanima. Rekao je da ljubav ponekad zahtijeva da se odreknemo svojih prava zbog drugih. Umjesto da svoju slobodu koristimo do krajnjih granica, ponekad nas ljubav obuzda. Problem je bilo to da »jedan naime vjeruje da smije sve jesti, a onaj koji je slab jede povrće« (r. 2). Iako nam se to može činiti manje važnim, u prvom stoljeću poslušnost starozavjetnim prehrambenih propisima bila je predmetom podjela. Zato Pavao piše da ne sude »više jedni drugima« (r. 13). Zatim je onima koji misle da mogu jesti sve rekao: »Dobro je ne jesti mesa i ne piti vina te ne činiti ono na što se tvoj brat spotiče« (r. 21).

– Winn Collier

Ponekad voljeti znači ograničiti vlastitu slobodu. Ne moramo uvijek raditi sve što smijemo. Ponekad nas ljubav zauzda.