Nesavršeni planovi

Pročitajte: Mudre izreke 19:20-23

20 Poslušaj savjet i primi ukor,
da poslije budeš mudar!
21 U čovjekovu srcu ima mnogo nauma,
ali će uspjeti samo Božja odluka.
22 Čovjek je radostan kad čini dobro;
a bolje je biti siromašan nego prijevaran.
23 Strah Gospodnji vodi k životu;
u koga je on, toga ne posjećuje nesreća.

U čovjekovu srcu ima mnogo nauma, ali će uspjeti samo Božja odluka.

Izreke 19:21

RAZGLEDAVALA sam knjižnicu u prizemlju novoga društvenog centra kad se prostorija odjednom zatresla. Nekoliko minuta poslije se ponovilo, pa još jednom. Uzrujani knjižničar konačno je objasnio da je teretni lift smješten točno iznad knjižnice, a buka i trešnja ponavljaju se svaki put kad netko ubaci neki teret. Arhitekti su vodili računa o mnogim kulturnim događanjima u ovome centru, no zaboravili su smjestiti knjižnicu na neko mirnije i tiše mjesto.

I naši životni planovi često imaju manjkavosti. Previdimo važne stvari. Često ne računamo na nesreće ili iznenađenja. Iako nam planiranje pomaže da izbjegnemo financijske probleme, kašnjenja i zdravstvene probleme, čak i najtemeljitije strategije ne mogu ukloniti sve probleme iz našeg života. Živimo u postedenskom svijetu.

No uz Božju pomoć možemo postići ravnotežu između razboritog razmišljanja o budućnosti (6:6-8) i odgovora na teškoće. Bog često ima razlog zašto dopušta nevolje u našem životu. Možda da bismo postali strpljivijima, da poveća našu vjeru ili jednostavno da nas približi sebi. Biblija nas podsjeća: »Mnogo je namisli u srcu čovječjem, ali što Jahve naumi, to i bude« (19:21, K. S.). Predamo li svoje ciljeve i nade Isusu, pokazat će nam što želi postići u nama i kroz nas.

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, pomogni nam živjeti mudro, po tvojoj volji.