… sa šlagom

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 1:1-5

1 Pavao, apostol Isusa Krista po volji Božjoj, prema obećanju ispunjenom u Kristu Isusu, 2 Timoteju, ljubljenome sinu. Milost ti, milosrđe i mir od Boga Oca i Krista Isusa, našega Gospodina.
3 Zahvaljujem Bogu kojemu služim od predaka čistom savješću, dok te se bez prestanka spominjem u svojim molitvama noć i dan. 4 Sjećajući se tvojih suza, poželim te vidjeti, da se ispunim radošću. 5 Sjećam se tvoje iskrene vjere koja se nastani najprije u tvojoj baki Loidi i u tvojoj majci Euniki, a uvjeren sam i u tebi.

Sjećam se tvoje iskrene vjere koja se nastani najprije u tvojoj baki Loidi i u tvojoj majci Euniki, a uvjeren sam i u tebi.

2 Timoteju 1:5

RUKU pod ruku, moj unuk i ja ušli smo u trgovački centar kupiti sve potrebno za polazak u prvi razred. Kao predškolac, bio je uzbuđen zbog svega, a ja sam odlučila njegovu sreću raspiriti u radost. Ugledala sam šalicu za kavu s natpisom: »Bake su mame s puno šlaga.« Šlag znači zabavu, blještavilo, radost! To je opis moga posla kao njegove bake, zar ne? To i… još mnogo toga.

U drugom pismu svome duhovnom sinu Timoteju, Pavao naglašava njegovu iskrenu vjeru – a zatim zaslugu za to pripisuje Timotejevoj baki Loidi i njegovoj majci Euniki (r. 5). Te su žene živjele svoju vjeru na takav način da je i Timotej počeo vjerovati u Isusa. Zasigurno su Loida i Eunika voljele Timoteja i podmirile njegove potrebe, ali očito su učinile mnogo više. Pavao govori o vjeri koja živi u njima kao izvoru vjere koja se poslije nastanila u Timoteju.

Moj posao bake uključuje ‘šlag’, kupnju potrepština za polazak u školu. Ali još više, pozvana sam biti ‘šlag’ i kada je riječ o mojoj vjeri: pognuti glavu u molitvi nad pohanom piletinom, prepoznati oblake na nebu nalik anđelima kao Božja umjetnička djela, pjevušiti pjesme o Isusu koje čujemo na radiju. Budimo mama i baka poput Eunike i Loide.

– Elisa Morgan

Živimo svoju vjeru tako da ju učinimo privlačnom.