Živite kao da je jutro

Pročitajte: Poslanica Efežanima 5:1-9

1 Budite dakle nasljedovatelji Boga, kao ljubljena djeca, 2 i živite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio nas i predao sebe za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodni miris! 3 A bludnost i svaka nečistoća i lakomost neka se ni ne spominju među vama, kao što se pristoji svetima! 4 Tako i besramnost, i ludi govor, ili dvolične šale što ne dolikuju, nego radije zahvaljivanje. 5 Doista znajte: nijedan bludnik, ili nečist, ili lakomac, a to je idolopoklonik, nema udjela u kraljevstvu Kristovu i Božjem! 6 Nitko neka vas ne prevari praznim riječima, jer zbog tih dolazi Božji gnjev na nepokorne sinove! 7 Nemojte dakle biti kao oni! 8 Doista, bili ste nekada tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu. Kao djeca svjetla živite! 9 Plod je svjetla svaka dobrota, pravda i istina.

Plod je svjetla svaka dobrota, pravda i istina.

Efežanima 5:9

KADA putujem zrakoplovom u potpuno drukčiju vremensku zonu, isprobavam razne tehnike kako bih izbjegao ili ublažio negativne posljedice tako nagle promjene vremenske zone. Mislim da sam ih sve isprobao! Jednom sam prilikom odlučio prilagoditi obroke tijekom leta vremenskoj zoni u koju sam putovao. Umjesto da večeram kao ostali putnici, nastavio sam gledati film i pokušao zaspati. Sati svojevoljnog posta bili su teški, a nakon doručka koji je uslijedio neposredno prije slijetanja i dalje sam bio gladan. Ali živjeti drukčije od ostalih putnika pokazalo se dobrim odabirom. Prilagodilo je moj unutarnji sat novoj vremenskoj zoni.

Pavao je znao da, žele li vjernici odražavati Isusa u svojim životima, ne smiju ići ukorak sa svijetom koji ih okružuje. »Doista, bili ste nekada tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu. Kao djeca svjetla živite!« (r. 8) Što to znači? U sljedećem retku Pavao daje odgovor: »Plod se svjetla, naime, sastoji u svakoj vrsti dobrote, pravednosti i istine!« (r. 9, K. S.)

Prespavati večeru možda se ljudima s kojima sam putovao činilo glupim, no bilo je mudro. Ako je u svijetu ‘ponoć’, kao vjernici pozvani smo živjeti kao da je ‘jutro’. To može izazvati prijezir i protivljenje, ali u Isusu možemo živjeti »u ljubavi«, slijedeći primjer onoga koji nas ljubi i predao je »sebe za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodni miris!« (r. 2)

– Glenn Packiam

Isuse, pomogni nam živjeti u drukčijoj vremenskoj zoni.