Tvrdo tlo i nježna milost

Pročitajte: Ruta 4:13-22

13 Potom uze Boaz Rutu k sebi, i ona postade njegova žena. Kad on ode k njoj, Gospodin je blagoslovi, i ona pokloni život jednome sinu. 14 Tada rekoše žene Noemi: »Neka je blagoslovljen Gospodin koji ti ne uskrati danas zaštitnika! Neka njegovo ime bude slavno u Izraelu! 15 Neka bude utjeha tvom srcu i tvoj skrbnik u starosti! Jer ga rodi tvoja snaha, koja te ljubi, ona koja ti više vrijedi nego sedam sinova.« 16 Noemi uze dijete, stavi ga na svoje krilo i bila je njegova dadilja. 17 Susjede mu dadoše ime kad rekoše: »Rodi se Noemi sin!« i prozvaše ga Obed. On je otac Davidova oca Jišaja. 18 Ovo je rodoslovlje Peresovo: Peres rodi Hesrona, 19 Hesron rodi Rama, Ram rodi Aminadaba, 20 Aminadab rodi Nahšona, Nahšon rodi Salmona, 21 Salmon rodi Boaza, Boaz rodi Obeda, 22 Obed rodi Jišaja, Jišaj rodi Davida.

Neka je blagoslovljen Gospodin koji ti ne uskrati danas zaštitnika!

Ruta 4:14

KADA je James imao samo šest godina, njegov je stariji brat David doživio nezgodu na klizanju i umro. Bilo je to dan prije Davidova četrnaestog rođendana. U godinama koje su uslijedile James je svim silama pokušavao utješiti majku Margaret koja je duboko žalila što se njezin sin nikada neće suočiti s izazovima odrastanja. Desetljećima poslije upravo je zbog toga, u bujnoj mašti Jamesa Barrieja, nastao omiljeni lik dječaka iz bajke koji ne stari Petar Pan. Poput cvijeta koji nikne na pločniku, dobro je proizišlo iz tvrdog tla nezamislive tuge.

Utješno je da je Bog na beskrajno kreativniji način sposoban iznjedriti dobro iz naših najtežih okolnosti. Lijepi primjer toga nalazimo u starozavjetnoj priči o Ruti. Noemi su umrla dva sina i ostala je bez zaštite i sredstava za život. Njezina snaha Ruta odlučila je ostati s njom, pomagati joj i služiti njezinu Bogu (1:16). Na kraju su po Božjoj providnosti doživjele veliku radost. Ruta se ponovno udala i rodila sina. »… prozvaše ga Obed. On je otac Davidova oca Jišaja« (4:17). Njegovo ime nalazimo u Isusovu rodoslovlju (Matej 1:5).

Božja nježna milost nadilazi našu sposobnost poimanja i susreće nas na neočekivanim mjestima. Nastavite tražiti! Možda ćete ju vidjeti već danas.

– James Banks

Bože, hvala što ti sve možeš okrenuti na dobro.