U izolaciji zbog straha

Pročitajte: Evanđelje po Luki 12:22-34

22 Tada reče svojim učenicima: »Zato vam kažem: Ne brinite se za život: što ćete jesti, ni za tijelo: u što ćete se obući. 23 Jer je život vredniji od jela, i tijelo od odijela. 24 Pogledajte gavrane! Ne siju, ne žanju, nemaju skrovišta ni žitnica: Bog ih hrani. Koliko ste vi vredniji od ptica! 25 Tko od vas svojim brigama može produljiti svoj život pa i samo za jedan pedalj? 26 Ako dakle ne možete ni najmanje, zašto ste tako tjeskobno zabrinuti za ostalo? 27 Pogledajte ljiljane! Kako rastu! Ne rade, ne predu, a ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svom sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 28 I kad Bog travu, koja danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko će više vas, malovjerni! 29 I zato ne pitajte što ćete jesti i što ćete piti, i ne uznemirujte se! 30 Za sve se to brinu neznabošci. Vaš Otac zna da vam to treba. 31 Nego tražite njegovo kraljevstvo, a ostalo će vam se dodati.
32 Ne boj se, malo stado; jer je volja vašega Oca da vam da kraljevstvo. 33 Prodajte što imate i dajte od toga milostinju! Pribavite sebi torbe nepoderive, neprolazno blago u nebu koje tat ne može ukrasti, niti ga moljac izjeda! 34 Jer gdje je vaše blago, ondje je i vaše srce.

Nego tražite njegovo kraljevstvo, a ostalo će vam se dodati.

Luka 12:31

PROŠLE, 2020. godine, pojavom koronavirusa svijetom je zavladao strah. Oboljele stavljaju u izolaciju, zemlje su u blokadi, letovi i događanja se otkazuju. Oni koji žive u područjima gdje nema oboljelih boje se da bi mogli dobiti virus. Graham Davey, stručnjak za tjeskobu, vjeruje da će objavljivanje negativnih vijesti »vjerojatno ljude učiniti još tužnijima i tjeskobnijima«. Na društvenim mrežama, između ostalih, kružio je kratki video na kojemu muškarac gleda vijesti na TV-u i pita kako da se prestane brinuti. Kao odgovor, druga osoba u sobi ustaje i isključuje televizor, sugerirajući da bi odgovor mogao biti usredotočenost na nešto drugo!

U 12. poglavlju Evanđelja po Luki nalazimo nekoliko savjeta kako da se prestanemo brinuti: »Tražite njegovo kraljevstvo« (r. 31). Božje kraljevstvo tražimo kad se usredotočimo na obećanje da će njegovi sljedbenici imati nasljedstvo na nebu. Kad se suočimo s poteškoćama, sjetimo se da nas Bog vidi i zna naše potrebe (r. 24-30).

Isus ohrabruje svoje učenike: »Ne boj se, malo stado; jer je volja vašega Oca da vam da kraljevstvo« (r. 32). Bog uživa blagoslivljati nas! Veličajmo ga, znajući da se brine za nas jer smo mu vrjedniji od ptica i poljskog cvijeća (r. 22-29).

– Julie Schwab

Kad su vremena teška, čitajmo Bibliju, molimo se za Božji mir i vjerujmo Bogu koji je dobar i voli nas.