Vidjeti novim očima

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-5

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.

Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih!

Filipljanima 2:4

VIDEOIGRICA koja je postala kulturni fenomen, smješta stotinu igrača na virtualni otok da se natječu dok ne ostane samo jedan igrač. Kad vas netko izbaci iz natjecanja, možete nastaviti gledati s njegove povoljnije pozicije. Jedan je novinar primijetio: »Kad uđete u cipele drugog igrača i preuzmete njegovo motrište, osjećaje… prelazite sa samoodržanja na… međusobnu solidarnost… Počinjete osjećati da ‘ulažete’ u stranca koji vas je, ne tako davno, izbacio.«

Preobrazba se događa uvijek kad se otvorimo tuđem iskustvu, gledajući iznad vlastita shvaćanja, kada se susrećemo s tuđom boli, strahom ili nadama. Slijedimo li Isusov primjer i ništa ne činimo »iz prkosa ili radi tašte slave«, nego u poniznosti smatramo »jedni druge većim od sebe!« (r. 3), primijetit ćemo stvari koje bismo inače propustili. Naši se interesi proširuju. Postavljamo drukčija pitanja. Umjesto da smo zaokupljeni samo vlastitim potrebama ili tjeskobom, ulažemo u dobrobit drugih. Umjesto da gledamo »svaki na svoje«, posvećujemo se onome »što je drugih!« (r. 4) Umjesto da štitimo ono što smatramo da trebamo postići, radosno se trudimo da drugi napreduju. Počinjemo suosjećati s drugima. Otkrivamo nove načine kako voljeti svoju obitelj. A možda i od neprijatelja načinimo prijatelja!

– Winn Collier

Isuse, želimo istinski vidjeti i voljeti.