S bogom smo bolji

Pročitajte: Danijel 1:11-16; 2:19-20

11 A Daniel zamoli Malasara, kojega je predstojnik nad dvoranima bio postavio nad Danielom, Ananijom, Misaelom i Azarijom: 12 »Pokušaj, molim, za deset dana sa svojim slugama! Neka nam se daje samo varivo za jelo i voda za piće! 13 Onda usporedi naša lica i lica onih mladića što jedu s kraljeva stola, pa kako vidiš onako čini sa svojim slugama!« 14 On ih posluša i pokuša s njima tako deset dana. 15 A poslije deset dana izgledali su bolje i uhranjenije od svih mladića, što su jeli s kraljevskoga stola. 16 Tada je Malasar uzimao njihovo jelo i vino, što su ga trebali piti, i davao im je samo variva.
19 Tada je bila Danielu objavljena tajna u noćnom viđenju. I Daniel je blagoslivljao nebeskoga Boga. 20 Daniel se molio:
»Neka je blagoslovljeno Gospodnje ime odvijeka dovijeka, jer je njegova mudrost i moć.

… jer je njegova mudrost i moć.

Daniel 2:20

U svojoj sveučilišnoj odbojkaškoj momčadi moja je unuka naučila kako se pobjeđuje. Kad bi lopta došla do nje, bez obzira na sve, mogla je ‘poboljšati loptu’. Mogla je odigrati tako da svoje suigrače dovede u bolju situaciju – bez ljutnje, optuživanja ili izgovora. Važno je uvijek poboljšati situaciju.

To je bio Danielov odgovor kad je njega i trojicu prijatelja Judejaca babilonski kralj Nabukodonozor odveo u zatočeništvo. Iako su dobili poganska imena i morali su proći trogodišnju obuku u neprijateljskoj palači, Daniel nije bio ljutit. Umjesto toga, zatražio je dopuštenje da se ne oskvrne u Božjim očima jedući bogatu kraljevu hranu i vino. Kao što pokazuje ova zanimljiva biblijska priča, nakon što deset dana nisu jeli ništa osim povrća i vode (1:12), Daniel i njegovi prijatelji »izgledali su bolje i uhranjenije od svih mladića što su jeli s kraljevskoga stola« (r. 15).

Drugom zgodom, Nabukodonozor je zaprijetio da će ubiti Daniela i sve vračeve i gataoce iz palače ako ne budu mogli ponoviti kraljev uznemirujući san i protumačiti ga. Ponovno, Daniel nije paničario, već je »blagosiljao nebeskoga Boga«, i objavljena mu je »tajna u noćnom viđenju« (2:19). Daniel je objavio da su »mudrost i moć« Božji (r. 20). Tijekom svog zatočeništva, Daniel je tražio ‘Božje najbolje’ usprkos nedačama s kojima se suočavao.

– Patricia Raybon

Svaku situaciju možemo poboljšati: predajmo ju Bogu.