Drvo kao »lijek narodima«

Pročitajte: Knjiga Postanka 3:1-11

1 Zmija je bila lukavija od svih životinja zemaljskih što ih je bio učinio Gospodin Bog. Ona reče ženi: »Je li doista kazao Bog da ne smijete jesti ni s kojeg drveta u vrtu?«
2 Žena odgovori zmiji: »Od plodova drveća u vrtu smijemo jesti. 3 Samo od plodova drveta što stoji usred vrta zapovjedio je Bog: Od toga ne smijete jesti, pa ni dotaknuti ga, inače morate umrijeti.«
4 Zmija odvrati ženi: »Nikako ne ćete umrijeti. 5 Štoviše, zna Bog da će vam se otvoriti oči čim s njega budete jeli, i da ćete postati kao Bog, kad spoznate što je dobro i zlo.«
6 Sada istom vidje žena kako je plod drveta dobar za jelo i ugodan za pogled, i kako je plod drveta poželjan, jer daje spoznaju. I ona uze od njegova ploda i pojede. I mužu svojemu, koji je bio uz nju, dade od njega; i on također pojede. 7 Tada se oboma otvoriše oči i oni opaziše da su bili goli. Zato spletoše smokvino lišće i načiniše sebi od njega pregače. 8 A kad začuše sušanj korakâ Gospodina Boga, koji je hodio po vrtu za dnevnog vjetrića, sakriše se oni, Adam i njegova žena, pred Gospodinom Bogom među grmljem u vrtu.
9 A Gospodin Bog zovnu Adama i upita ga: »Gdje si?«
10 On odgovori: »Kad začuh sušanj koraka tvojih u vrtu, uplaših se, jer sam gol. Zato se sakrih.«
11 Tad on upita: »Tko ti kaza da si gol? Da nisi možda jeo s drveta s kojega ti zabranih jesti?«

Da nisi možda jeo s drveta s kojega ti zabranih jesti?

Postanak 3:11

ZA nešto više od 200.000 funta možete kupiti novi sportski automobil McLaren 720S. Vozilo ima V8 motor i 710 konjskih snaga – znatno više nego što će vam trebati za odlazak na posao. Naravno, možda ćete doći u napast da iskoristite svu tu snagu. Jedan je vozač saznao da je njegov McLaren toliko »brz« da može doći od otmjenog autosalona do odlagališta otpada za samo dvadeset i četiri sata! Dan nakon što je kupio automobil, zaletio se u stablo. (Srećom, preživio je.)

Već u trećem poglavlju Biblije saznajemo kako su različiti loši odabiri i stablo upropastili Božje dobro stvorenje. Adam i Eva jeli su s jedinoga stabla s kojega nisu smjeli jesti (r. 11). Priča je jedva započela, a raj je već bio proklet (r. 14-19).

Jedno drugo drvo odigrati će ulogu u poništavanju toga prokletstva – križ na kojemu je Isus raspet zbog nas. Njegova je smrt kupila našu budućnost s njim (Ponovljeni zak. 21:23; Galaćanima 3:13).

Priča završava u posljednjem biblijskom poglavlju. Tu čitamo o stablu života koje raste uz »rijeku žive vode« (Otkrivenje 22:1,2). Ivan piše da lišće toga »stabla lijek je narodima« (r. 2). Zatim nastavlja: »Više ne će biti nikakva prokletstva« (r. 3). Božja priča ima sretan završetak za kojim svi čeznemo.

– Tim Gustafson

Oče, ne dopusti da zaboravimo cijenu koju je tvoj Sin platio da poništi prokletstvo započeto još u Edenu.