Bože pravde

Pročitajte: Psalam 13

2 Dokle ćeš me, Gospode, sasvim zaboravljati?
Dokle ćeš od mene skrivati svoje lice?
3 Dokle će me još mučiti tjeskoba u duši
i bez prestanka jad u srcu?
Dokle će se još moj neprijatelj nada mnom podizati?

4 Pogledaj na me, usliši me, Gospode, Bože moj!
Prosvijetli moje oči da ne padnem u smrtni san!
5 Da ne kaže moj neprijatelj: »Upokorio sam ga!«
Protivnici bi moji klicali kad bih posrnuo.

6 A ja se uzdam u tvoje milosrđe,
neka se razveseli moje srce zbog tvoga spasenja.
Pjevat ću Gospodu jer mi je učinio dobro.

A ja se uzdam u tvoje milosrđe.

Psalam 13:6

BILA je možda najveće ‘žrtveno janje’ u povijesti. Ne znamo je li se zvala Daisy, Madeline ili Gwendolyn, ali krava gospođe O’Leary bila je okrivljena za požar 1871. godine zbog kojeg je svaki treći stanovnik grada Chicaga ostao bez doma. Nošena snažnim vjetrom kroz drvene građevine, vatra je gorjela tri dana i odnijela živote gotovo tri stotine ljudi.

Godinama su mnogi vjerovali da se vatra razbuktala kad je krava srušila upaljeni fenjer u štaglju. Nakon ponovljene istrage 126 godina poslije, Gradski odbor, koji uključuje policiju i vatrogastvo, donio je odluku da se krava i njezini vlasnici oslobađaju krivnje, a aktivnosti susjeda ponovo istraže.

Pravdi često treba vremena. Sveto pismo priznaje kako to može biti teško. »Koliko dugo?« pita se psalmist četiri puta u 13. psalmu. »Dokle ćeš me, Gospode, sasvim zaboravljati? Dokle ćeš od mene skrivati svoje lice? Dokle će me još mučiti tjeskoba u duši i bez prestanka jad u srcu? Dokle će se još moj neprijatelj nada mnom podizati?« (r. 2,3) Ali usred svoje jadikovke David pronalazi razlog za vjeru i nadu: »A ja se uzdam u tvoje milosrđe, neka se razveseli moje srce zbog tvoga spasenja« (r. 6).

Čak i kada pravda kasni, Božja ljubav nikada nas neće iznevjeriti. U njega se možemo pouzdati i odmarati ne samo za trenutak nego i za vječnost.

– James Banks

Oče, želimo ti vjerovati čak i kada ne vidimo što činiš.