Savršena pravda

Pročitajte: Ponovljeni zakon 32:1-4

1 »Slušajte, nebesa: sad ću govoriti!
Zemlja neka čuje riječ mojih usta!
2 Kao dažd se spusti moj nauk!
Kao rosa neka pada moja riječ!
Kao sitna kiša na mladu travu,
kao krupan dažd na odraslu travu.
3 Glasno ću javljati slavu Gospodnju:
čast dajte Bogu našemu!
4 On je Stijena! Savršena su djela njegova.
Svi su njegovi putovi pravica.
Bog je vjeran, bez krivnje,
pravedan i istinit.

Svi su njegovi putovi pravica.

Ponovljeni zak. 32:4

GODINE 1983. tri su tinejdžera uhićena zbog ubojstva četrnaestogodišnjaka. Prema vijestima, tinejdžer je »ustrijeljen… zbog svoje (sportske) jakne«. Osuđeni na doživotni zatvor, trojica su provela trideset i šest godina iza rešetaka prije nego što su se pojavili dokazi o njihovoj nevinosti. Drugi je čovjek počinio zločin. Prije nego što ih je sudac pustio kao slobodne ljude, ispričao se.

Koliko god se trudili (i koliko dobra činili), ljudska je pravda često manjkava. Nikad nemamo sve informacije. Ponekad nepošteni ljudi manipuliraju činjenicama. Ponekad jednostavno pogriješimo. A često će trebati i mnogo godina da se isprave zla, možda i ne za našeg života. Srećom, za razliku od nesavršenih ljudi, Božja je pravda savršena. »Savršena su djela njegova«, kaže Mojsije. »Svi su njegovi putovi pravica.« Bog vidi stvari onakvima kakve uistinu jesu i postići će konačnu pravdu. Imajmo povjerenja jer on je Bog »vjeran, bez krivnje, pravedan i istinit« (r. 4).

Možda smo nesigurni kad je riječ o tome što je ispravno, a što ne. Možda se bojimo da nepravde koje su učinjene nama ili onima koje volimo nikada neće biti ispravljene. Ali možemo vjerovati Bogu pravde da će nam jednoga dana – bilo u ovom bilo u sljedećem životu – donijeti pravdu.

– Winn Collier

Bože, vidimo nepravdu svuda oko sebe, ali hvala ti za nadu koju imamo u tebe i tvoju pravednost.