Mudri graditelj

Pročitajte: Mudre izreke 14:1-3,26,27,33

1 Mudrost i žena sagrade sebi kuću,
a ludost je raskopa vlastitim rukama.
2 Tko radi pošteno, boji se Gospodina,
a tko ide stranputicom, prezire ga.
3 U ustima je luđaka prut za njegovu oholost,
a mudrome čovjeku usne su njegove zaštita.
26 U strahu je Gospodnjem pouzdanje jakomu;
i njegovoj djeci pruža zaštitu.
27 Strah je Gospodnji izvor života;
on pomaže izbjeći zamkama smrti.
33 U srcu razumnoga počiva razboritost,
a što je u luđakovoj nutrini, to se pokaže.
34 Pravednost podiže narod,

Mudrost i žena sagrade sebi kuću, a ludost je raskopa vlastitim rukama.

Izreke 14:1

SOJOURNER Truth, čije je ime zapravo Isabella Baumfree, rođena je kao ropkinja 1797. godine u New Yorku. Iako su gotovo sva njezina djeca prodana u roblje, pobjegla je na slobodu 1826. godine s jednom kćeri i živjela s obitelji koja je platila za njezinu slobodu. Umjesto da dopusti nepravednom sustavu da razdvoji njezinu obitelj, poduzela je pravne korake kako bi vratila svoga sinčića Petera – nevjerojatan podvig za jednu Afroamerikanku u ono doba. Znajući da svoju djecu ne može odgajati bez Božje pomoći, postala je vjernica u Krista i promijenila ime u Sojourner Truth da pokaže da je njezin život sagrađen na temeljima Božje istine.

Kralj Solomon, pisac Izreka, izjavljuje: »Ženska mudrost sagradi kuću, a ludost je rukama razgrađuje« (r. 1, K. S.). Ta metafora pokazuje mudrost koju Bog pruža onima koji žele slušati. Kako se mudro gradi kuća? Tako da »nikakva pogubna riječ… ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju« (Efežanima 4:29). Kako se ruši? Izreke 14 daju odgovor: »U ustima je luđaka prut za njegovu oholost« (r. 3).

Sojourner je imala zaštitu u turbulentnim vremenima, zahvaljujući Božjoj mudrosti. Svoju kuću možete izgraditi na istim temeljima kao Sojourner – na Božjoj mudrosti.

– Linda Washington

Oče, tvojom mudrošću želimo izgradili trajno nasljeđe tebi na slavu.