Bog je tu

Pročitajte: Knjiga Postanka 28:10-15,20-22

10 A Jakov otiđe iz Beer Šebe i otputova u Haran. 11 Stiže na jedno mjesto i prenoći ondje, jer je sunce bilo zapalo. Uze jedan kamen na onom mjestu, namjesti ga sebi kao jastuk i leže da tu spava.
12 I usnu: Ljestve stajale na zemlji, što su svojim vrhom dopirale sve do neba, i anđeli Božji hodili na njima gore i dolje. 13 Gore nad njima stajao je Gospodin i govorio: »Ja sam Gospodin, Bog oca tvojega Abrahama i Izaka. Zemlju, na kojoj počivaš, dat ću tebi i potomcima tvojim. 14 Potomstva tvojega bit će kao praha na zemlji. Prema zapadu i istoku, sjeveru i jugu ti ćeš se raširiti. U tebi i u potomcima tvojim bit će blagoslovljena sva plemena na zemlji. 15 Eto, ja ću biti s tobom i čuvat ću te, kamo god pođeš. I opet ću te natrag dovesti u ovu zemlju; jer te ne ću ostaviti dok ne izvršim što ti obećah.«
20 Nato učini Jakov ovaj zavjet: »Ako Bog bude sa mnom i sačuva me na putu kojim sad idem, ako mi da kruha za hranu i haljine za odijevanje, 21 i ako se sretno vratim u očinsku kuću, tad će Gospodin biti moj Bog, 22 a ovaj kamen, što ga postavih za spomenik, bit će kuća Božja, i od svega što mi dadeš vjerno ću ti dati desetinu.«

Ako Bog bude sa mnom i sačuva me… tad će Gospodin biti moj Bog

Postanak 28:20,21

AUBREY je kupila vuneni kaput za svoga oca u poodmakloj dobi, ali on je umro prije nego što ga je uspio odjenuti. Stoga je u džep stavila ohrabrujuće pismo, novčanicu od 20 funta i kaput darovala u dobrotvorne svrhe.

Stotinjak kilometara dalje, ne mogavši ​​više podnijeti život u svojoj obitelji, devetnaestogodišnji Kelly izišao je iz kuće bez kaputa. Znao je samo za jedno mjesto kamo želi otići – svojoj baki koja se molila za njega. Nekoliko sati poslije zagrlio je baku. Ona je, štiteći ga od zimskog vjetra, rekla: »Moramo ti nabaviti kaput!« U udruzi doniranom odjećom Kelly je isprobao kaput koji mu se svidio. Gurnuo je ruke u džepove i izvukao omotnicu s novčanicom i pismom.

I Jakov je pobjegao od kuće zbog narušenih odnosa u obitelji, strahujući za svoj život (27:41-45). U noći, Bog mu se otkrio u snu: »Eto, ja ću biti s tobom i čuvat ću te, kamo god pođeš« rekao mu je (28;15). Jakov se zavjetovao: » Ako Bog bude sa mnom… ako mi da kruha za hranu i haljine za odijevanje,… Tad će Gospodin biti moj Bog« (r. 20,21).

Jakov je napravio jednostavan oltar od kamena i nazvao to mjesto »kuća Božja« (r. 22). Kelly nosi Aubreyino pismo i onu novčanicu od 20 funta kamo god ide. To su mu podsjetnici da bez obzira na to kamo pobjegao, Bog je tamo.

– Tim Gustafson

Oče, uvijek možemo pobjeći k tebi u zaštitu. Hvala ti.