Božja djeca

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:32 – 5:10

32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!
5
1 Budite dakle nasljedovatelji Boga, kao ljubljena djeca, 2 i živite u ljubavi, kao što je i Krist ljubio nas i predao sebe za nas kao prinos i žrtvu Bogu na ugodni miris! 3 A bludnost i svaka nečistoća i lakomost neka se ni ne spominju među vama, kao što se pristoji svetima! 4 Tako i besramnost, i ludi govor, ili dvolične šale što ne dolikuju, nego radije zahvaljivanje. 5 Doista znajte: nijedan bludnik, ili nečist, ili lakomac, a to je idolopoklonik, nema udjela u kraljevstvu Kristovu i Božjem! 6 Nitko neka vas ne prevari praznim riječima, jer zbog tih dolazi Božji gnjev na nepokorne sinove! 7 Nemojte dakle biti kao oni! 8 Doista, bili ste nekada tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu. Kao djeca svjetla živite! 9 Plod je svjetla svaka dobrota, pravda i istina. 10 Odlučite se za ono što je Gospodinu ugodno!

Budite dakle nasljedovatelji Boga, kao ljubljena djeca, i živite u ljubavi

Efežanima 5:1,2

JEDNOM sam govorio na konferenciji za parove bez djece. Slomljeni zbog svoje neplodnosti, mnogi su polaznici očajavali zbog svoje budućnosti. Budući da sam i sam to prošao, pokušao sam ih ohrabriti. »Možete imati smislen život i ako ne postanete roditelji«, rekao sam. »Vjerujem da ste predivno stvoreni i da ćete pronaći novu svrhu.«

Neka mi je žena poslije prišla u suzama. »Hvala«, rekla je. »Osjećala sam se bezvrijedno jer nemam djece i morala sam čuti da sam prekrasno stvorena.« Pitao sam ju je li vjernica. »Otišla sam od Boga prije mnogo godina«, rekla je. »Ali opet mi treba zajedništvo s njim.«

Takva me razdoblja podsjećaju da Evanđelje ima silnu moć. Neke je uloge, poput ‘majke’ i ‘oca’, teško ostvariti. Druge se, primjerice karijera, mogu izgubiti ako ostanemo bez posla. Ali kroz Isusa postajemo Božja »ljubljena djeca« – i tu nam ulogu nikada nitko ne može uzeti. Tada možemo živjeti »u ljubavni« (r. 2) – to je smisao koji nadilazi bilo koju ulogu ili položaj.

Ljudska bića su »predivno i čudesno« stvorena (Psalam 139:14), a oni koji slijede Isusa postaju »djeca Božja« (Ivan 1:12,13). Jednom u očaju, ta je žena otišla u nadi – da će pronaći smisao i svrhu veću nego što ovaj svijet može dati.

– Sheridan Voysey

Oče, život u svoj svojoj punini samo je u tebi.