Naslijeđe dobrote

Pročitajte: Djela apostolska 9:36-42

36 U Jopi je bila jedna učenica po imenu Tabita, što znači Srna. I ona je bila puna dobrih djela i milostinja što ih je činila. 37 I dogodi se u one dane da ona oboli i umre. Onda je okupaše i položiše u gornjoj sobi. 38 Kako je Lida blizu Jope, učenici, čuvši da je Petar u njoj, poslaše dva čovjeka k njemu moleći: »Ne oklijevaj doći k nama!« 39 I ustade Petar i pođe s njima. I kad dođe, odvedoše ga u gornju sobu, i skupiše se oko njega sve udovice plačući i pokazujući mu gornje i donje haljine što ih je bila izradila Srna dok je bila s njima. 40 A Petar izagnavši sve napolje, kleče na koljena, pomoli se i okrenuvši se k mrtvom tijelu, reče: »Tabita, ustani!« A ona otvori svoje oči, pogleda Petra i sjede. 41 On joj pruži ruku i podiže je. Tada dozva svete i udovice i pokaza je živu. 42 I to se razglasi po svoj Jopi, i mnogi povjerovaše u Gospodina.

… i skupiše se oko njega sve udovice plačući i pokazujući mu gornje i donje haljine što ih je bila izradila Srna dok je bila s njima.

Djela ap. 9:39

MARTHA je više od trideset godina bila asistentica u nastavi u osnovnoj školi. Svake je godine štedjela novac za kupnju novih jakni, šalova i rukavica za učenike u potrebi. Nakon što je izgubila borbu s leukemijom, prisjetili smo se njezina života službom zahvalnosti. Umjesto cvijeća, ljudi su donirali stotine potpuno novih zimskih jakni učenicima koje je voljela i kojima je desetljećima služila. Mnogi su govorili o tome kako je Martha hrabrila druge lijepim riječima i dobrim djelima. Njezini kolege učitelji donirali su jakne u znak sjećanja na nju još tri godine nakon što je njezin život s ove strane vječnosti završio. Njezino naslijeđe dobrote još uvijek nadahnjuje druge da velikodušno služe onima u potrebi.

U 9. poglavlju Djela apostolskih Luka piše o Tabiti, što znači Srna, ženi koja je »bila puna dobrih djela i milostinja« (r. 36). Nakon što se razboljela i umrla, ožalošćena zajednica pozvala je Petra. Sve udovice pokazale su mu »haljine što ih je bila izradila« (r. 39). Čudesnim činom suosjećanja Petar je vratio Tabitu u život. Vijest o njezinu uskrsnuću se razglasila i »mnogi povjerovaše u Gospodina« (r. 42). Tabitina predanost služenju drugima na praktičan način dirnula je mnoga srca i otkrila snagu velikodušne ljubavi.

– Xochitl Dixon

Oče, želimo na praktičan način pokazivati tvoju ljubav.