Strast vašeg života

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 6:6-12

6 Uistinu, velik je dobitak pobožnost, kad je zadovoljna onim što ima. 7 Jer ništa nismo donijeli na svijet; isto tako ne možemo ništa ni odnijeti. 8 A kad imamo hranu i odjeću, budimo time zadovoljni! 9 Oni koji se hoće obogatiti, upadaju u napast i zamku i u mnoge lude i škodljive želje koje vuku ljude u propast i zator. 10 Doista, lakomost je korijen svih zala. Njoj se neki predadoše pa zalutaše od vjere i na sebe navukoše mnoge jade.
11 A ti, o čovječe Božji, bježi od ovoga! Idi za pravdom, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, strpljivošću, krotkošću! 12 Bori se u dobroj borbi vjere, postigni vječni život na koji si pozvan i o kojem si dao dobro svjedočanstvo pred mnogim svjedocima.

Doista, lakomost je korijen svih zala… A ti, o čovječe Božji, bježi od ovoga!

1 Timoteju 6:10-11

JEDNE večeri supruga i ja krenuli smo planinskom stazom u pratnji dvoje prijatelja. Staza je bila uska i vijugala je oko obronka koji je s jedne strane bio vrlo strm, a s druge strane nepristupačan.

Kad smo skrenuli iza zavoja, ugledao sam velikog medvjeda kako se kreće, maše glavom i tiho gunđa. Hodali smo uz vjetar pa nije otkrio našu prisutnost, ali uskoro hoće.

Naša je prijateljica počela vaditi fotoaparat. »Moramo se slikati!« rekla je. Meni se činilo da to nije bilo pametno pa sam rekao: »Ne, moramo pobjeći odavde.« Tiho smo se povukli prije nego što smo se našli u njegovu vidokrugu – i potrčali.

Tako bismo se trebali osjećati kad je riječ o opasnoj strasti bogaćenja. Novac nije loš; on je samo sredstvo razmjene. »Oni koji se hoće obogatiti, upadaju u napast i zamku i u mnoge lude i škodljive želje koje vuku ljude u propast i zator«, napisao je Pavao (r. 9). Bogatstvo je samo poticaj da želimo više.

Umjesto toga, trebali bismo ići »za pravdom, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, strpljivošću, krotkošću« (r. 11). Te osobine rastu u nama dok tražimo od Boga da ih oblikuje. Tako stječemo duboko zadovoljstvo koje tražimo u Bogu.

– David H. Roper

Bože, želimo rasti kako bismo postali sličniji Kristu.