Tajna zadovoljstva

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-13

10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi.

Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio

Filipljanima 4:12

KADA se Joni Eareckson Tada iz bolnice vratila kući nakon nesreće tijekom plivanja, zbog koje je završila u kolicima, život joj se potpuno promijenio. Vrata su joj bila preuska za invalidska kolica, a umivaonik previsok. Netko ju je morao hraniti, sve dok nije odlučila naučiti kako to raditi sama. Kada je prvi put podigla posebnu žlicu do usta uz pomoć udlage za ruku, osjećala se poniženo jer je uprljala odjeću hranom. Ali bila je uporna. Rekla je: »Moja je tajna bila naučiti osloniti se na Isusa i reći: ‘O, Bože, pomogni mi u ovome!’« Danas se jako dobro služi žlicom.

Joni kaže da ju je njezina ograničenost potaknula da pogleda još jednog zatočenika – apostola Pavla, koji je bio zatvoren u rimskom zatvoru – i njegovo pismo Filipljanima. Joni teži onome što je postigao Pavao: »… jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam« (r. 11). Imajte na umu da je Pavao morao naučiti živjeti u miru; on nije bio prirodno miroljubiv. Kako je uspio biti zadovoljan? Kroz pouzdanje u Krista: »Sve mogu u onome koji mi daje snagu« (r. 13, K.S.).

Svi se u životu susrećemo s različitim izazovima i svi iz trenutka u trenutak možemo kod Isusa potražiti pomoć, snagu i mir. Dat će nam hrabrosti da svladamo i sljedeću teškoću. Potražite ga i pronaći ćete zadovoljstvo.

– Amy Boucher Pye

Kriste, ti nam daješ snagu i hrabrost. Hvala ti.