Dobar razlog

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 5:1-8

1 Starca ne kudi, nego ga upozori kao oca, mlađe muškarce kao braću, 2 starice kao majke, mlađe žene kao sestre, sa svom čistoćom!
3 Poštuj udovice, koje su zaista udovice! 4 Ako li koja udovica ima djecu ili unučad, neka se nauče najprije poštovati svoju obitelj i vraćati zajam roditeljima; jer je to ugodno pred Bogom. 5 Ona koja je zaista udovica i usamljena, uzda se u Boga i ostaje u molitvama i u prošnjama noć i dan.
6 A koja samo ide za uživanjem, živa je mrtva. 7 I ovo zapovijedaj: neka budu besprijekorne! 8 Ako li se tko ne brine za svoje, osobito za ukućane, odrekao se vjere i gori je od nevjernika.

… neka se nauče najprije poštovati svoju obitelj i vraćati zajam roditeljima; jer je to ugodno pred Bogom.

1 Timoteju 5:4

DVIJE su žene sjedile uz prolaz u zrakoplovu, jedna nasuprot drugoj. Let je trajao dva sata i nisam mogao ne vidjeti način kako su se međusobno ophodile. Bilo je očito da se poznaju, možda su čak i u rodu. Mlađa (vjerojatno u šezdesetima) neprestano je posezala u torbu starije (pretpostavljam u devedesetima) i davala joj svježe kriške jabuka, domaće sendviče veličine jednog zalogaja, papirnate ubruse da obriše ruke i na kraju najnovije izdanje novina. Sve to je činila s toliko nježnosti i poštovanja. Na izlasku iz zrakoplova rekao sam mlađoj ženi: »Primijetio sam koliko ste brižni prema njoj. Bilo je prekrasno.« Ona je odgovorila: »Ona je moja najbolja prijateljica. Ona je moja majka.«

Ne bi li bilo divno kad bismo svi mogli reći tako što? Neki su roditelji poput najboljih prijatelja. Neki roditelji nisu ni blizu tome. Istina je da su ti odnosi u najboljem slučaju zamršeni. Iako Pavlovo pismo Timoteju ne zanemaruje tu složenost, on naglašava: »Ako li se tko ne brine za svoje, osobito za ukućane, odrekao se vjere i gori je od nevjernika« (r. 8).

Prečesto se tako nježno brinemo samo ako su članovi obitelji bili ili jesu dobri prema nama. Drugim riječima, ako to zaslužuju. Ali Pavao nudi ljepši razlog da im se odužimo. Brinite se o njima »jer je to ugodno pred Bogom« (r. 4).

– John Blase

Dok skrbimo o drugima ne zaboravimo zašto to činimo.