Sila Evanđelja

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 1:1-7,14-17

1 Pavao, sluga Isusa Krista, pozvan za apostola, izabran za evanđelje Božje 2 koje je Bog unaprijed obećao preko svojih proroka u Svetim Pismima, 3 o svojemu Sinu, koji je po tijelu od Davidova roda, 4 a određen da bude silan Sin Božji, Duhom svetosti, po uskrsnuću od mrtvih; o Isusu Kristu, Gospodinu našemu. 5 Preko njega primismo milost i apostolstvo da poslušnoj vjeri privodimo sve poganske narode na čast njegovu imenu. 6 Među njima ste i vi, pozvanici Isusa Krista. 7 Svima koji su u Rimu, Božjim ljubimcima, svetima po pozivu – milost vam i mir od Boga, našega Oca, i Gospodina Isusa Krista.
14 Dužnik sam Grcima i barbarima, mudrima i neukima. 15 Zato, što se mene tiče, spreman sam i vama koji ste u Rimu propovijedati evanđelje.
16 Jer se ne stidim evanđelja. Božja je sila na spasenje svakome koji vjeruje; najprije Židovu, pa Grku. 17 Doista, u njemu se otkriva Božja pravda iz vjere u vjeru, kao što je pisano: »Pravednik živi od vjere.«

Zato, što se mene tiče, spreman sam i vama koji ste u Rimu propovijedati evanđelje.

Rimljanima 1:15

DREVNI Rim imao je vlastiti verziju ‘evanđelja’ – radosne vijesti. Prema riječima pjesnika Vergilija, Zeus, kralj bogova, Rimljanima je namijenio kraljevstvo bez kraja i granica. Bogovi su izabrali Augusta za božanskog sina i spasitelja svijeta i uveli ih u zlatno doba mira i blagostanja.

To, međutim, nije bila ideja radosne vijesti za sve. Za mnoge je to bila nepoželjna stvarnost koju je provodila teška ruka carske vojske i krvnika. Moćno carstvo izgrađeno je na leđima robova koji su, bez osnovnih ljudskih prava ili imovine radili služeći svojim gospodarima.

To je bio svijet u kojem se Pavao predstavio kao »sluga Isusa Krista« (r. 1). Isus – kako li je samo Pavao prije mrzio to ime. I koliko je sam Isus patio zbog toga što je priznao da je kralj Židova i Spasitelj svijeta.

To je bila Radosna vijest koju će Pavao navijestiti i objasniti u nastavku svog pisma vjernicima u Rimu. To Evanđelje bilo je »sila na spasenje svakome koji vjeruje« (r. 16). Bilo je to ono za čime su čeznuli oni koji su patili za vladavine Cezara! Bila je to vijest o raspetom i uskrslom Spasitelju – osloboditelju koji je pobijedio svoje neprijatelje i time pokazao koliko ih voli.

– Mart DeHaan

Radosnu vijest najbolje prepoznaju oni koji znaju da im je potrebna.