Potpuni u Kristu

Pročitajte: Poslanica Kološanima 2:6-15

6 Kako ste, dakle, primili Krista Isusa Gospodina, onako nastavite živjeti u njemu, 7 ukorijenjeni i nazidani na njemu i utvrđeni vjerom, kako ste naučili, obilujući zahvalnošću. 8 Pazite da vas tko ne prevari filozofijom i praznom prijevarom po predaji ljudi, po počelima ovoga svijeta, a ne po Kristu. 9 Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva. 10 U njemu ste i vi ispunjeni, a on je glava svakome Poglavarstvu i Vlasti.
11 U njemu ste i obrezani nerukotvorenim obrezanjem, skinuvši tjelesnu put Kristovim obrezanjem. 12 Ukopani ste s njim u krštenju u kojemu s njime i uskrsnuste po vjeri u silu Boga koji ga uskrisi od mrtvih. 13 Bog je vas, koji ste bili mrtvi u prijestupima i u neobrezanju svoga tijela, oživio s njime, oprostivši nam sve prijestupe. 14 Izbrisao je zadužnicu koja je bila svojom odredbom protiv nas: uklonio ju je pribivši je na križ. 15 Svrgnuo je Poglavarstva i Vlasti, javno ih izložio ruglu, pobijedivši ih križem.

U njemu ste i vi ispunjeni, a on je glava svakome…

Kološanima 2:10

U popularnom filmu glumac glumi uspješnoga sportskog agenta čiji se brak počinje raspadati. Pokušavajući ponovo pridobiti svoju suprugu Dorothy, gleda ju u oči i kaže: »Upotpunjuješ me.« To je poruka koja grije srce i podsjeća na priču iz grčke filozofije. Prema tom mitu, svatko od nas je ‘polovina’ koja mora pronaći svoju ‘drugu polovinu’ da bi postao cjelovitim.

Uvjerenje da nas bračni partner ‘upotpunjuje’, danas je dio suvremene kulture. No je li to istina? Razgovaram s mnogim bračnim parovima koji se i dalje osjećaju nepotpunima jer nisu mogli imati djecu i onima koji su imali djecu, ali osjećaju da nešto drugo nedostaje. U konačnici, nijedan nas čovjek ne može u potpunosti ispuniti.

Apostol Pavao daje još jedno rješenje. »Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva. U njemu ste i vi ispunjeni, a on je glava svakome Poglavarstvu i Vlasti« (r. 9,10). Isus ne samo da nam oprašta i oslobađa nas, nego nas dovršava unoseći Božji život u naše živote (r. 13-15).

Brak je dobar, ali nas ne može učiniti cjelovitima. To može samo Isus. Umjesto da očekujemo da će nas ispuniti osoba, karijera ili bilo što drugo, prihvatimo Božji poziv da njegova punina sve više ispunjava naše živote.

– Sheridan Voysey

Isuse, hvala ti što si nas dovršio kroz svoju smrt, uskrsnuće, oprost i obnovu.