Poput simfonije

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-11

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.
6 Dok je bio u Božjemu obličju,
on se nije grčevito držao
svoje jednakosti s Bogom,
7 nego je sebe poništio uzevši obličje sluge,
i postao jednak ljudima.
Vanjštinom je bio kao čovjek.
8 Ponizio je samoga sebe
postavši poslušan do smrti,
do smrti na križu.
9 Zato i Bog njega uzvisi
i darova mu ime
koje je nad svakim imenom:
10 na Isusovo se ime
ima pokloniti svako koljeno
bića koja su na nebu i na zemlji i pod zemljom,
11 i svaki jezik ima priznati
da je Isus Krist – Gospodin,
na slavu Boga Oca.

Učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte.

Filipljanima 2:2

IZNENADIO sam suprugu ulaznicama za koncert izvođača kojeg je oduvijek željela slušati uživo. Darovitog pjevača pratio je Simfonijski orkestar Colorada, a koncert se održavao u amfiteatru na otvorenom, sagrađenom između dvije stijene visoke 91 metar, na nadmorskoj visini višoj od 1800 metara. Orkestar je svirao brojne poznate klasične skladbe i narodne napjeve. Njihova zadnja točka bila je moderna obrada poznate crkvene pjesme Amazing Grace (Čudesna milost). Prekrasna, usklađena izvedba oduzela nam je dah!

Ima nešto lijepo u harmoniji – pojedinačni instrumenti sviraju zajedno i tako stvaraju veći i slojevitiji zvučni doživljaj. Apostol Pavao ukazao je na ljepotu harmonije kada je Filipljanima rekao da budu istomišljenici, imaju »istu ljubav« i da budu jedno u duhu (r. 2). Nije tražio od njih da budu jednaki, nego da prihvate ponizni Isusov stav i ljubav prema sebi. Evanđelje, kao što je Pavao dobro znao i poučavao, ne briše naše razlike, ali može ukloniti naše podjele.

Mnogi teolozi vjeruju da su te Pavlove riječi (r. 6-11) uvod u crkvenu pjesmu. Kada dopustimo da Duh Sveti djeluje kroz naše živote i okolnosti, čineći nas sličnijima Isusu, zajedno postajemo simfonija koja odzvanja Kristovom ljubavlju.

– Glenn Packiam

Dragi Isuse, neka nas tvoj Duh preobrazi u tvoju sliku, da gajimo poniznu i požrtvovnu ljubav.