Od mudrosti do radosti

Pročitajte: Mudre izreke 3:13-18

13 Blago čovjeku koji postigne mudrost,
i čovjeku koji dobije razboritost!
14 Jer je bolje nju steći nego srebro;
nju dobiti više vrijedi od zlata.
15 Dragocjenija je od bisera;
sve tvoje dragocjenosti ne mogu se s njom izjednačiti.
16 Dug se život krije u njezinoj desnici,
bogatstvo i čast u njezinoj ljevici.
17 Njezini su putovi putovi miline,
i sve njezine staze pune su sreće.
18 Stablo je života onome koji je prihvati.
Tko je drži čvrsto, sretan je.

Blago čovjeku koji postigne mudrost.

Izreke 3:17

ZAZVONIO je telefon. Bez razmišljanja sam ga uzela u ruke. Calling je bila najstarija članica naše crkvene obitelji – živahna, marljiva žena, gotovo stogodišnjakinja. Završavajući svoju najnoviju knjigu, postavila mi je nekoliko pitanja u vezi s pisanjem, želeći ostvariti svoj cilj. Kao i uvijek, ubrzo smo razgovarale o životu, poslu, ljubavi, obitelji. Njezini su brojni savjeti iz dugog života zaiskrili mudrošću. Rekla mi je: »Smiri se.« I ubrzo smo se smijale onim trenucima kada je i sama to zaboravljala činiti – njezine prekrasne priče prožete istinskom mudrošću.

Mudrost vodi k radosti, uči Biblija. »Blago čovjeku koji postigne mudrost… Njezini su putovi putovi miline« (r. 13,17). Otkrivamo da je taj put – od mudrosti do radosti – doista biblijska vrlina. »Jer mudrost uđe u tvoje srce, spoznaja obraduje tvoju dušu« (2:10). »Jer onome koji je u njegovoj milosti daje mudrost, znanje i radost« (Propovjednik 2:26 ). Mudrost će vas voditi stazama punim sreće, dodaje u Izrekama 3:17.

Razmišljajući o životnim pitanjima, autor C. S. Lewis izjavio je da je »radost ozbiljan posao neba«. Put tamo, međutim, popločen je mudrošću. Moja prijateljica iz crkve, koja je doživjela 107 godina, složila bi se. Hodala je mudrim, radosnim korakom sve do kralja.

– Patricia Raybon

Bože, povedi nas na svoj put mudrosti i radosti.