Veliki čin ljubavi

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 5:12-19

12 Zato kao što po jednome čovjeku uđe u svijet grijeh, i po grijehu smrt, i tako smrt prijeđe na sve ljude time što svi sagriješiše; 13 grijeh je naime bio u svijetu do Zakona, ali se grijeh ne računa kad nema zakona. 14 Nego je vladala smrt od Adama sve do Mojsija i nad onima koji ne sagriješiše prijestupom sličnim kao Adam koji je bio prilika onoga što je trebao doći.
15 Ali dar nije tako kao prijestup; jer ako prijestupom jednoga pomriješe mnogi, mnogo se veća Božja milost i dar izli obilno na mnoge milošću jednoga čovjeka, Isusa Krista. 16 I dar nije kao grijeh jednoga: doista, grijeh jednoga doveo je sud osude, a dar je preko mnogih prijestupa doveo do opravdanja. 17 Jer ako je zbog prijestupa jednoga zavladala smrt po jednome, mnogo će više oni koji primaju izobilje milosti i dar pravde u životu vladati po jednome, Isusu Kristu. 18 Zato dakle kao što po grijehu jednoga dođe osuda na sve ljude, tako i po pravdi jednoga dođe na sve ljude opravdanje života. 19 Jer kao što nepokornošću samo jednoga čovjeka mnogi postadoše grješnici, tako će i pokornošću jednoga mnogi postati pravednici.

Zato dakle kao što po grijehu jednoga dođe osuda na sve ljude, tako i po pravdi jednoga dođe na sve ljude opravdanje života.

Rimljanima 5:18

U oregonskoj Nacionalnoj šumi Malheur gljiva poznata kao medna gljiva širi se po korijenju drveća na 2200 hektara, što ju čini najvećim živim organizmom koji je ikad pronađen. Više od dva tisućljeća raste hraneći se isisavajući hranjive tvari iz drveća i ona se osuše. Njezine mladi izdanci, nazvani rizomorfi, probijaju se do dubine od tri metara. I premda je organizam nevjerojatno velik, započeo je jednom mikroskopskom sporom!

Biblija nam govori o jednom činu neposluha koji je izazvao osudu i o jednom činu poslušnosti koji ga je preokrenuo. Apostol Pavao suprotstavio je dvije osobe – Adama i Isusa (r. 15). Adamov grijeh donio je osudu i »smrt prijeđe na sve ljude« (r. 12). Jednim činom neposluha svi su ljudi postali grešnicima i bili osuđeni pred Bogom (r. 17). Ali kroz Isusovu smrt na križu Bog jamči vječni život i opravdanje pred njim. Kristov čin ljubavi i poslušnosti bio je dovoljno moćan da svlada jedan Adamov čin neposluha – pružajući život svim ljudima (r. 18).

Svojom smrću na križu Isus nudi vječni život svakome tko uzvjeruje. Ako niste primili njegovo oproštenje i spasenje, učinite to danas. Ako jeste, slavite ga zbog ljubavi!

– Marvin Williams

Bože, hvala ti za spasenje i vječni život po Isusu.