Istina, laži i osveta

Pročitajte: Knjiga Izlaska 23:1-9

1 Ne svjedoči krivo, ne pružaj svoje ruke onomu koji je u nepravdi, da krivo svjedočiš!
2 Ne idi s velikom većinom činiti zlo, i u parnici ne čini tako da s velikom većinom izvrčeš pravo!
3 Siromaha ne podupiri u njegovoj parnici!
4 Ako naiđeš na vola svog neprijatelja ili na njegova magarca, kako su zalutali, odvedi ih natrag k njemu! 5 Vidiš li gdje je tvom protivniku pao magarac pod teretom, ne propusti pomoći mu, da se digne, s njim zajedno pruži mu pomoć!
6 Nemoj izvrnuti pravo svom siromahu u njegovoj parnici!
7 Kloni se lažne tužbe i ne skrivi smrt nedužnome i onome koji je u pravu! Jer krivcu ne dajem pravo.
8 Ne uzimaj mita! Jer mito zasljepljuje one koji vide, i izvrće pravednu stvar.
9 Ne smiješ zlostavljati stranca. Znate kako je strancu pri srcu, jer ste sami bili stranci u egipatskoj zemlji.

Ne svjedoči krivo.

Izlazak 23:1

TRENER bejzbola želio je baciti lopticu dječaku koji je sjedio pokraj klupe za momčad. Ali kad je trener bacio lopticu prema njemu, neki ju je čovjek uhvatio. Društvene mreže zlorabile su taj videozapis kako bi pokazale brutalnost tog čovjeka. No oni nisu znali cijelu priču. Prije toga, čovjek je pomogao dječaku da uhvati jednu lopticu; dogovorili su se, naime, da će podijeliti sve loptice koje uhvate. Nažalost, trebalo je proći dvadeset i četiri sata prije nego što je objavljena istinita priča. Svjetina je već učinila štetu, optužujući nevina čovjeka.

Prečesto mislimo da imamo sve činjenice, a zapravo imamo samo dijelove. U našoj suvremenoj kulturi, s dramatičnim videoobjavama i rasplamtjelim tweetovima, lako je osuditi ljude, a da se ne čuje cijela priča. Međutim, Sveto pismo nas upozorava: »Ne daji lažne izjave!« (r. 1, K. S.) Moramo biti sigurni u istinu prije iznošenja optužbi, pazeći da ne sudjelujemo u lažima. Budimo oprezni kad nas obuzme duh osvete, kad god se strasti rasplamsaju, kad smo skloni osuđivanju. U Izlasku 23:2 čitamo: »Ne povodi se za mnoštvom da činiš zlo« (K. S.).

Kao vjernicima u Isusa neka nam Bog pomogne da ne širimo neistine. Neka nam da snagu da se ponašamo mudro i budemo sigurni da su naše riječi istinite.

– Winn Collier

Bože, želimo slušati, obraćati pozornost i govoriti istinu.