Što god

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:1-9

1 Zato, braćo moja ljubljena i poželjena, radosti i kruno moja, tako stojte u Gospodinu, ljubljeni!
2 Evodiju zaklinjem i Sintihu pozivam da jedno misle u Gospodinu. 3 Da, molim i tebe, vjerni druže, pomozi im ti, jer su se trudile u evanđelju sa mnom, s Klementom i s ostalim mojim suradnicima, čija su imena u knjizi života!
4 Radujte se svagda u Gospodinu; opet velim: radujte se! 5 Blagost vaša neka bude poznata svim ljudima! 6 Gospodin je blizu. Ne brinite se tjeskobno ni za što, nego u svemu molitvom i prošnjom, sa zahvalom, iznosite Bogu svoje potrebe! 7 I Božji mir, koji nadilazi svaki um, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu.
8 Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno, što je god kreposno i što je god hvale vrijedno! 9 Što naučiste, primiste, čuste, i vidjeste od mene, to činite, i Bog mira bit će s vama!

Uostalom, braćo, neka vam je na umu što je god istinito… časno… pravedno… sveto… ljubazno…

Filipljanima 4:8

SVAKOGA petka navečer vijesti koje gleda moja obitelj završavaju emitiranjem poticajne priče. Za razliku od ostalih vijesti, to je uvijek dašak svježine. Nedavna priča jednoga takvog ‘Velikog petka’ govori o novinarki koja je oboljela od bolesti COVID-19 i potpuno se oporavila. Zatim je odlučila donirati plazmu ne bi li možda pomogla drugima u njihovoj borbi protiv virusa. U to vrijeme još se nije znalo koliko će antitijela biti učinkovita. No, kad su se mnogi od nas osjećali bespomoćno, čak su bili uznemireni zbog plazme koju bi mogli donirati, ona je smatrala da je to mala cijena za moguću korist.

Nakon emitiranja priče tog petka, moja obitelj i ja osjećali smo se ohrabreno – ispunjeno nadom. To je snaga ‘što god-a’ o čemu Pavao piše u Poslanici Filipljanima: »… što je god istinito, što je časno, što je pravedno, što je sveto, što je ljubazno, što je pohvalno…« (r. 8). Je li Pavao imao na umu doniranje plazme? Naravno da nije. No je li imao na umu žrtvu za nekoga kome je potrebna – drugim riječima, ponašanje poput Krista? Ne sumnjam da je odgovor potvrdan.

Ali ta vijest puna nade ne bi imala svoj pravi učinak da nije emitirana. Naša je prednost kao svjedoka Božje dobrote tražiti i osluškivati ‘što god’ svuda oko sebe i hrabriti druge.

– John Blase

Oče, znamo da iza svega što je izvrsno i za pohvalu stojiš ti. Volimo te.