Kako se zovete?

Pročitajte: Otkrivenje 2:12-17

12 Anđelu Crkve u Pergamu napiši: »Ovako govori onaj koji ima oštar mač s dvije oštrice: 13 znam da prebivaš ondje gdje je Sotonino prijestolje, a držiš moje ime, i nisi se odrekao vjere u mene ni u one dane kad je Antipa, moj vjerni svjedok, ubijen kod vas, gdje prebiva sotona. 14 Ali imam nešto malo protiv tebe: što trpiš neke koji drže nauk Bileama koji je poučio Balaka da zavodi Izraelove sinove na sudjelovanje u gozbama u čast idolima i na grijeh bludnosti. 15 Tako imaš i ti onih koji jednako drže nauk nikolaita. 16 Obrati se dakle! Ako li nećeš, doći ću ti brzo i borit ću se protiv njih mačem svojih usta.« 17 Tko ima uši, neka čuje što Duh govori Crkvama! Onome tko pobijedi, dat ću sakrivene mane, i dat ću mu bijeli kamen, a na kamenu napisano novo ime koje ne zna nitko, osim onoga koji ga prima.

I dat ću mu bijeli kamen, a na kamenu napisano novo ime koje ne zna nitko, osim onoga koji ga prima.

Otkrivenje 2:17

NETKO je rekao da idemo kroz život s tri imena: imenom koje su nam dali roditelji, imenom koje nam daju drugi (ugled) i imenom koje samo sebi dajemo (karakter). Ime koje nam drugi daju je važno. U Izrekama 22:1 čitamo: »Dobro je ime veliko bogatstvo; omiljelost više vrijedi nego srebro i zlato.« No iako je ugled važan, karakter je važniji.

Ipak, postoji jedno ime koje je još važnije. Isus je rekao kršćanima u Pergamu da iako je njihov ugled pretrpio neke zaslužene udarce, on ima na nebu pripremljeno novo ime za one koji su neustrašivi i pobjeđuju iskušenja. »Pobjedniku ću dati… i bijeli kamen i na kamenu napisano ‘novo ime’, koje nitko ne poznaje osim onoga koji ga prima« (r. 17 K. S.).

Nismo sigurni zašto je Isus obećao bijeli kamen. Je li to nagrada za pobjedu? Znak za prijam na mesijanski domjenak? Ili kao kad porotnici izriču oslobađajuću presudu? Jednostavno ne znamo. Što god bilo, Bog obećava da će naše novo ime izbrisati našu sramotu (Izaija 62:1-5).

Naš ugled može biti uništen i možda se čini da je naš karakter nepopravljiv, ali niti jedno nas ime na kraju ne određuje. Nije važno kako nas drugi zovu, pa čak ni to kako sami sebe zovemo. Mi smo ono što Isus kaže da jesmo.

– Mike Wittmer

Oče, vjerujemo da smo ono što ti kažeš da jesmo. Pomogni nam živjeti u novom imenu kao tvoja djeca.