Radosno učenje

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:1-3

1 Zaklinjem vas dakle, braćo, Božjim milosrđem da prikažete svoja tjelesa za živu žrtvu, svetu, ugodnu Bogu; tako da vaše bogoslužje bude duhovno. 2 Ne prilagođujte se ovom svijetu, nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma, da kušate što je Božja volja, što je dobro, ugodno i savršeno.
3 Po milosti koja mi je dana kažem svakome koji je među vama neka ne misli o sebi više nego što valja misliti, nego neka misli o sebi čedno, svatko po onoj mjeri vjere koju mu je Bog udijelio.

… nego se preobražavajte obnavljanjem svojega uma.

Rimljanima 12:2

U gradu Mysoreu u Indiji jedna je škola izgrađena od dvaju obnovljenih i spojenih vagona vlaka. Lokalni prosvjetni radnici udružili su se sa željezničkom tvrtkom South Western Railway Company kako bi kupili i preuredili odbačene vagone. Zapravo, to su bile velike, metalne, neuporabljive kutije sve dok radnici nisu postavili stube, ventilatore, svjetla i stolove. Oslikali su i zidove iznutra i izvana. Sada tamo šezdeset učenika pohađa nastavu zbog nevjerojatne preobrazbe koja se dogodila.

Nešto se još nevjerojatnije događa kada slijedimo zapovijed apostola Pavla da se »preobličavamo obnovom svoga uma« (r. 2, K. S.). Dok dopuštamo da nas Duh Sveti odvoji od svijeta i njegovih puteva, naše misli i stavovi počinju se mijenjati. Ispunjeni smo ljubavlju, nadom i mirom (8:6).

Događa se i nešto drugo. Iako je ovaj proces preobrazbe u tijeku i često ima više zaustavljanja i polazaka nego vožnji, postupak nam pomaže razumjeti što Bog želi za naš život. Vodi nas do mjesta gdje ćemo moći naučavati »što je volja Božja« (12:2, K. S.). Učenje može uključivati neke posebnosti, ali uvijek uključuje usklađivanje s njegovim djelovanjem u svijetu.

Nali Kali, ime obnovljene škole u Indiji, znači »radosno učenje«. Neka i nas Božja sila preobražavanja vodi do radosnog učenja njegove volje.

– Jennifer Benson Schuldt

Bože, obnovi naš um. Hvala ti za promjenu.