Zbog drugih

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 14:13-21

13 Zato ne sudimo više jedni drugima; nego više mislite na to da ne postavljate bratu spoticanja ili sablazni! 14 Znam i uvjeren sam u Gospodinu Isusu da ništa nije nečisto po sebi, osim onomu koji misli da je što nečisto; njemu jest nečisto. 15 A ako je tvoj brat zbog jela ožalošćen, već ne postupaš po ljubavi. Ne upropašćuj svojim jelom onoga za kojega je Krist umro! 16 Stoga, neka ono što je vama dobro, ne bude povod za pogrdu! 17 Jer Božje kraljevstvo nije jelo i piće, nego pravda, mir i radost u Duhu Svetome. 18 Tko dakle u ovome služi Kristu, ugodan je Bogu i mio ljudima. 19 Stoga nastojmo oko onoga što promiče mir, i uzajamno izgrađivanje! 20 Ne razaraj Božjega djela zbog pitanja o hrani. Sve je naime čisto, ali je zlo za čovjeka da jede nešto što je uzrok spoticanju. 21 Dobro je ne jesti mesa i ne piti vina te ne činiti ono na što se tvoj brat spotiče.

Sve je naime čisto, ali je zlo za čovjeka da jede nešto što je uzrok spoticanju.

Rimljanima 14:20

TIJEKOM pandemije COVID-19 mnogi su Singapurci ostali kod kuće kako bi izbjegli zarazu. A ja sam blaženo nastavio plivati, vjerujući da sam na sigurnom.

Moja se supruga, međutim, bojala da bih se mogao zaraziti na javnom bazenu i prenijeti bolest na njezinu ostarjelu majku – koja je, poput ostalih starijih osoba, bila ranjivija na virus. »Možeš li jednostavno zbog mene neko vrijeme izbjegavati plivanje?« pitala me je.

Isprva sam želio reći da je rizik mali. Tada sam shvatio da je to manje važno od njezinih osjećaja. Zašto bih inzistirao na plivanju ako ju to zabrinjava?

U 14. poglavlju Poslanice Rimljanima Pavao propituje trebaju li vjernici u Krista jesti određenu hranu ili slaviti određene svetkovine. Bio je zabrinut što neki ljudi drugima nameću svoje stavove.

Podsjetio je crkvu u Rimu i nas da vjernici mogu drukčije gledati na situacije. Mi također imamo različito podrijetlo koje utječe na naše stavove i postupke. Napisao je: »Zato ne sudimo više jedni drugima; nego više mislite na to da ne postavljate bratu spoticanja ili sablazni!« (r. 13)

Božja milost daje nam slobodu da izrazimo njegovu ljubav prema drugima, stavljajući njihove potrebe iznad svojih.

– Leslie Koh

Isuse, pomogni nam da živimo u skladu s Evanđeljem.