Za kraljevim stolom

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 9:6-13

6 I kad Meribaal, Jonatanov sin, Šaulov unuk, dođe k Davidu, pade on ničice na svoje lice i pokloni se.
David mu reče: »Meribaale!«
On odgovori: »Evo sluge tvojega!«
7 David nastavi: »Ne boj se! Jer ću ti ja zbog tvojega oca Jonatana iskazati milost i natrag ću ti dati sve imanje tvojega djeda Šaula. Ti ćeš sam zauvijek jesti za mojim stolom.«
8 Tada se on nakloni i reče: »Što je tvoj sluga da se tako brineš za mrtva psa kao što sam ja?«
9 Nato odredi kralj da dođe Šaulov sluga i zapovjedi mu: »Sve što pripada Šaulu i svoj njegovoj kući predajem sinu tvojega gospodara. 10 Ti ćeš mu sa svojim sinovima i slugama obrađivati polje i unositi žetvu, da sin tvog gospodara mogne živjeti. Meribaal, sin tvog gospodara, svagda će jesti za mojim stolom.« Siba je imao petnaest sinova i dvadeset slugu.
11 I obeća Siba kralju: »Kako gospodar kralj zapovijeda svom sluzi, točno će tako učiniti tvoj sluga. Meribaal može jesti za mojim stolom kao jedan od kraljevih sinova.« 12 Meribaal je imao maloga sina po imenu Mika. Svi koji su stanovali u Sibinoj kući bili su na službi Meribaalu. 13 Meribaal je boravio u Jeruzalemu, jer je uvijek jeo za kraljevim stolom. On je bio hrom na obje noge.

Merbaal može jesti za mojim stolom kao jedan od kraljevih sinova.

2 Samuelova 9:11

»ŽIVJET će«, rekao je veterinar, »ali nogu ne možemo spasiti«. Zalutalog mješanca kojeg je dovela moja prijateljica pregazio je automobil. »Jeste li vlasnik?« Bit će to pozamašan račun za operaciju, a za štene će trebati skrbiti dok se ne oporavi. »Sad jesam«, odgovorila je ona. Njezina je dobrota tom psu dala budućnost u domu punom ljubavi.

Meribaal je sebe vidio kao »mrtva psa«, nedostojnog naklonosti (r. 8). Budući da je bio hrom na obje noge, ovisio je o drugima (4:4). Nadalje, nakon smrti svoga djeda, kralja Šaula, vjerojatno se bojao da će David, novi kralj, narediti da se ubiju svi neprijatelji i suparnici, kao što je to bila uobičajena praksa u ono doba.

Ipak, iz ljubavi prema svom prijatelju Jonatanu, David se pobrinuo da Jonatanovu sinu Meribaalu vrati sve imanje i da zauvijek jede za njegovim stolom (r. 7). Na jednak način, nas koji smo nekad bili Božji neprijatelji, obilježeni smrću, Isus je spasio i osigurao nam mjesto na nebu s njim. To znači blagovati u Božjem kraljevstvu, kako Luka opisuje u svom evanđelju (Luka 14:15). Evo nas – sinovi i kćeri kralja! Kakvu smo neopisivu, nezasluženu dobrotu primili! Približimo se Bogu u zahvalnosti i radosti.

– Karen Ewek

Dragi Isuse, hvala ti što si nas spasio i zauvijek nam dao mjesto za svojim stolom. Veličamo te!