Najveći učitelj

Pročitajte: Izaija 40:12-14

12 Tko je izmjerio mora šakom
i mjeru neba odredio pedljem?
Tko je u korito nasuo zemaljski prah,
izmjerio mjeru gorama i bregovima?
13 Tko je upravljao Gospodnji duh,
tko ga je upućivao kao savjetnik?
14 S kim je vijećao,
da mu je dao razboritost,
da ga je naučio putu pravice,
doveo ga do spoznaje
i pokazao mu put razbora?

… doveo ga do spoznaje i pokazao mu put razbora?

Izaija 40:14

»NE razumijem!« Moja je kći lupila olovkom po stolu. Rješavala je zadatak iz matematike, a ja sam tek započela svoj ‘posao’ mame / učiteljice u programu školovanja od kuće. Bili smo u nevolji. Nisam se mogla sjetiti onoga što sam prije trideset i pet godina naučila o pretvaranju decimala u razlomke. Nisam ju mogla naučiti nečemu što ja nisam znala, pa smo online gledale učitelja kako to objašnjava.

Kao ljudi, ponekad ćemo se boriti sa stvarima koje ne znamo ili ne razumijemo. Ali ne i Bog. On je Sveznajući. Izaija je napisao: »Tko je upravljao Gospodnji duh, tko ga je upućivao kao savjetnik? S kim je vijećao, da mu je dao razboritost, da ga je naučio putu pravice, doveo do spoznaje i pokazao mu put razbora?« (r. 13,14). Odgovor? Nitko!

Ljudi imaju razum jer nas je Bog stvorio na svoju sliku. Ipak, naš razum samo je sjena njegova. Naše je znanje ograničeno, ali Bog zna sve od vječne prošlosti do vječne budućnosti (Psalam 147:5). Naše se znanje danas umnožilo uz pomoć tehnologije, ali svejedno pogrešno shvaćamo. Isus sve zna odmah, istodobno, iscrpno i istinski.

Iako napredujemo u znanju, nikada nećemo nadmašiti Krista koji je sveznajući. Uvijek ćemo ga trebati da blagoslovi naše razumijevanje i da nas pouči što je dobro i istinito.

– Jennifer Benson Schuldt

Nauči nas, Isuse, onome što želiš da naučimo i pomogni nam da te volimo svim svojim umom.