Uvid koji nam daje duh

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:12-15

12 Još vam imam mnogo kazati, ali sad ne možete podnijeti. 13 Ali kad dođe on, Duh istine, uvodit će vas u svu istinu, jer ne će od sebe govoriti, nego će govoriti što čuje i naviještat će vam buduće stvari. 14 On će me proslaviti jer će od mojega uzeti i naviještat će vama. 15 Sve što god ima Otac, moje je. Zato rekoh: On će od mojega uzeti i naviještat će vam.

Kad dođe on, Duh istine, vodit će vas u svu istinu.

Ivan 16:13

DOK je francuski vojnik kopao u pustinjskom pijesku, želeći učvrstiti crtu obrane svoje vojske, nije ni slutio da će doći do značajnog otkrića. Maknuvši još jednu lopatu pijeska, ugledao je kamen. Ne bilo kakav kamen. Bio je to Kamen iz Rosette, koji je sadržavao zakone i način upravljanja kralja Ptolomeja V. napisane na trima jezicima. Taj je kamen (koji se danas nalazi u Britanskom muzeju) jedan od najvažnijih arheoloških nalaza devetnaestog stoljeća, koji pomaže otkriti tajne drevnoga egipatskog pisma poznatog kao hijeroglifi.

Za mnoge od nas veliki je dio Pisma također umotan u duboku tajnu. Ipak, noć prije križa, Isus je obećao svojim sljedbenicima da će poslati Duha Svetoga. Rekao im je: »A kada dođe on, Duh istine, uvest će vas u svu istinu. On neće govoriti sam od sebe, već će govoriti što čuje i objavit će vam buduće« (r. 13, K. S.). Duh Sveti je, u određenom smislu, naš božanski ‘Kamen iz Rosette’, koji baca svjetlo na istinu – uključujući istinu skrivenu ispod tajni Biblije.

Iako nam nije obećano apsolutno razumijevanje svega što nam je dano u Svetom pismu, možemo se pouzdati u to da ćemo po Duhu razumjeti sve što je potrebno da bismo mogli slijediti Isusa. On će nas uputiti u te važne istine.

– Bill Crowder

Bože svake istine, pomogni nam da se odmaramo u Duhu istine, da bolje razumijemo mudrost koju si nam ostavio u Pismu.