Vrijeme kad se govori

Pročitajte: Propovjednik 3:1-7

1 Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. 2 Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire; vrijeme kad se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno; 3 vrijeme kad se ubija, i vrijeme kad se iscjeljuje; vrijeme kad se obara, i vrijeme kad se gradi; 4 vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme igranja; 5 vrijeme kad se baca kamenje, i vrijeme kad se skuplja kamenje; vrijeme kad se grli, i vrijeme kad se rastaje; 6 vrijeme kad se traži, i vrijeme kad se gubi; vrijeme kad se čuva, i vrijeme kad se razbacuje; 7 vrijeme kad se dere, i vrijeme kad se šiva; vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori;

Sve ima svoje vrijeme… vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori.

Propovjednik 3:1,7

DUGIH trideset godina jedna je Afroamerikanka predano radila za veliku svjetsku organizaciju. Ipak, kada je god pokušala razgovarati sa suradnicima o rasnoj nepravdi, nastala bi tišina. Napokon, u proljeće 2020. godine– dok su se otvorene rasprave o rasizmu širile diljem svijeta – njezini su suradnici započeli o tome razgovarati. Pomiješanih osjećaja i s boli u duši, bila je zahvalna što su započeli razgovori, ali pitala se zašto je njezinim kolegama trebalo toliko vremena.

Šutnja u nekim situacijama može biti vrlina. Kao što je kralj Salomon napisao u knjizi Propovjednika: »Sve ima svoje doba, i svaki posao pod nebom svoje vrijeme… vrijeme šutnje i vrijeme govorenja« (r. 1,7; K. S.).

No šutnja pred fanatizmom i nepravdom omogućuje samo nepravdu i bol. Luteranski pastor Martin Niemoeller (zatvoren u nacističkoj Njemačkoj jer se pobunio) priznao je to u pjesmi koju je napisao nakon rata. »Prvo su došli po komuniste«, napisao je, »a ja se nisam pobunio jer nisam bio komunist. Tada su došli po Židove, katolike i druge, a ja se nisam pobunio jer nisam bio Židov…« Napokon, »došli su po mene – a tada nije više bilo nikoga da se pobuni«.

Potrebne su hrabrost i ljubav da se suprotstavimo nepravdi i prepoznamo da je vrijeme da progovorimo.

– Patricia Raybon

Dragi Bože, želimo zagovarati one koji trpe nepravdu.