Moćan i pun ljubavi

Pročitajte: Ponovljeni zakon 4:5-8,11-14

5 Vidite, učim vas zapovijedi i naredbe kako mi ih naloži Gospodin, moj Bog, da po njima radite u zemlji u koju ulazite, da je uzmete u posjed. 6 Držite ih i izvršavajte! Jer to će vas u očima poganskih naroda učiniti mudrima i razumnima. Kad oni čuju sve te uredbe, kazat će: Doista, taj veliki narod je mudar i razuman narod. 7 Jer gdje ima tako velik narod, kojemu je Bog tako blizu, kako je nama Gospodin, Bog naš, kad ga god zazovemo. 8 I gdje je tako velik narod, koji bi imao tako pravedne zakone i naredbe, kao što je sav ovaj zakon što vam ga danas predlažem?
11 Tada pristupiste i stadoste pod gorom. A gora je ognjem gorjela do samoga neba, opkoljena tamom, oblakom i mrakom. 12 Gospodin vam tada progovori ispred ognja. Glas riječi čuste, ali lika ne mogoste vidjeti. Samo glas čuste. 13 On vam objavi svoj Savez, koji vam zapovjedi da držite deset zapovijedi, i napisa ih na dvije kamene ploče. 14 Meni tad zapovjedi Gospodin da vas naučim zakone i zapovijedi, da ih izvršavate u zemlji u koju prelazite, kako biste je uzeli u posjed.

Tada pristupiste i stadoste pod gorom. A gora je ognjem gorjela do samoga neba, opkoljena tamom, oblakom i mrakom.

Ponovljeni zak. 4:11

EKVADORSKI vulkan Sangay proradio je 2020. godine. BBC je izvijestio o »tamnom stupu pepela koji je sukljao više od 12.000 metara uvis i sivim pepelom i čađom prekrio površinu četiriju provincija (oko 198.000 hektara). Nebo je postalo sumorno, a zrak gust i otežavao je disanje. Farmer Feliciano Inga opisao je uznemirujuću scenu za novine El Comercio: »Nismo znali otkuda dolazi sva ta prašina… Vidjeli smo samo da se nebo zamračilo i počeli smo se bojati.«

Izraelci su doživjeli sličan strah u podnožju gore Sinaj koja je gorjela »opkoljena tamom, oblakom i mrakom« (r. 11). Božji glas je grmio, i narod je drhtao. Zastrašujuće, čudesno iskustvo. Koljena su im klecala u susretu sa živim Bogom.

Gospodin im je tada progovorio, ali nisu ga mogli vidjeti (r. 12). Uzdrmao je njihove kosti i pružio im život i nadu. Bog je Izraelu dao Deset zapovijedi i obnovio svoj savez s njima. Glas iz tamnog oblaka bio je zastrašujući, ali i »milosrdan i milostiv« (Izlazak 34:6,7).

Bog je moćan, moćniji nego što možemo zamisliti. No i pun ljubavi, uvijek tu da nam pomogne. Bog koji je i moćan i pun ljubavi – onaj koji nam je prijeko potreban.

– Winn Collier

Bože, ponekad dolazimo k tebi previše ležerno. Hvala ti što si strpljiv i voliš nas.