Naš pravi identitet

Pročitajte: Evanđelje po Luki 5:1-11

1 On je stajao kraj Genezaretskoga jezera. Narod se nakupio oko njega da sluša Božju riječ. 2 Tada vidje dvije lađice gdje stoje na obali. Ribari su bili izašli iz njih i čistili svoje mreže. 3 On uđe u jednu lađicu koja je pripadala Šimunu i zamoli ga da malo otisne od kopna. Tada sjede i poče učiti narod iz lađice.
4 Kad je završio svoj govor, reče Šimunu: »Izvezi na pučinu, i bacite svoje mreže te lovite!« 5 »Učitelju«, odvrati Šimun, »svu smo se noć trudili, i ništa ne uhvatismo. Ali na tvoju riječ bacit ću mreže.« 6 Učiniše to i uhvatiše tako veliko mnoštvo riba da su im se mreže razdirale. 7 Zato dadoše znak svojim drugovima u drugoj lađici da dođu i da im pomognu. I dođoše. Napuniše obje lađice tako da su se gotovo potopile. 8 Kad to vidje Šimun Petar, pade Isusu pred noge i reče: »Gospodine, otiđi od mene, jer sam čovjek grješan!« 9 Jer je bilo obuzelo zaprepaštenje njega i sve njegove drugove zbog mnoštva riba koje su upravo ulovili; 10 isto tako i Jakova i Ivana, Zebedejeve sinove, koji su bili Šimunovi drugovi. Tada reče Isus Šimunu: »Ne boj se! Odsad ćeš loviti ljude.« 11 Tada izvukoše lađice na zemlju, ostaviše sve i pođoše za njim.

Tada reče Isus Šimunu: »Ne boj se! Odsad ćeš loviti ljude.«

Luka 5:10

PRVO je odabrao kutiju za pribor. Muškarac se, naime, nalazio u maloj trgovini pribora za pecanje u svome gradu. Zatim je u košaricu stavio udice, mamce, kolute flaksa i olovne utege. Na kraju je dodao živi mamac i odabrao novi štap. »Jeste li ikad prije pecali?« pitao ga je vlasnik trgovine. Odgovorio mu je da nije. »Onda dodaje ovo«, rekao je vlasnik. Bila je to kutija za prvu pomoć. Pristao je i platio, a zatim je krenuo u dan u kojemu nije ništa ulovio – osim ozljeda na prstima od udica i ostalog pribora.

Šimun Petar nije imao tih problema. Kao iskusni ribar, iznenadio se jedne zore kad im je Isus rekao da se otisnu čamcem na pučinu, bace mreže i love ribe (r. 4). Unatoč tome što cijele noći nisu ništa ulovili, Šimun i njegova posada bacili su mreže i »uhvatiše tako veliko mnoštvo riba da su im se mreže razdirale« (r. 6). Pozvali su upomoć prijatelje u drugoj lađici i obje »su se gotovo potopile« (r. 7). Kad je to vidio Šimun Petar, »pade Isusu pred noge i reče: ‘Gospodine, otiđi od mene, jer sam čovjek grješan!« (r. 8) Isus je, međutim, znao Šimunov pravi identitet. Rekao mu je: »Odsad ćeš loviti ljude.« Kad su to čuli Šimun, Jakov i Ivan »izvukoše lađice na zemlju i pođoše za njim« (r. 10,11). Slijedimo li Isusa on nam pomaže doznati tko smo i što smo pozvani učiniti.

– Patricia Raybon

Oče, samo ćemo slijedeći tebe otkriti svoje pravo ja.