Velika svjetlost

Pročitajte: Izaija 9:1-3

1 Narod koji hodi u tami gleda veliku svjetlost.
Nad onima koji stanuju u tamnoj zemlji sja svjetlost.
2 Ti daruješ bogato veselje,
umnožavaš radost.
Ljudi se raduju pred tobom
kao što se raduju žetvi,
kao što se vesele kad se dijeli plijen.
3 Jer lomiš teret njegova jarma,
štapove njegovih leđa,
palicu njegova goniča kao nekoć u dan Midjana.

Narod koji hodi u tami gleda veliku svjetlost.

Izaija 9:1

DVANAEST tajlandskih dječaka i njihov nogometni trener su 2018. godine ušli u špilju nalik labirintu. Željeli su uživati ​​u popodnevnoj avanturi. Zbog neočekivanog nadiranja vode morali su ulazili sve dublje i dublje. Prošla su dva i pol tjedna prije nego što su ih ronioci pronašli na maloj kamenoj izbočini sa samo šest treperavih svjetiljki. Proveli su sate u mraku, nadajući se da će se nekako svjetlost – i pomoć – probiti do njih.

Prorok Izaija opisao je svijet gdje »je samo nevolja i tmina, tjeskoban mrak« (8:22). Ništa osim beznađa; svijeća nade treperi i blijedi, treperi prije nego što se preda mračnom ništavilu. A ipak, Izaija je siguran da to nije kraj. Zbog Božjeg milosrđa uskoro će nad »onima koji stanuju u tamnoj zemlji« sjati svjetlost (9:1). Bog nikada neće ostaviti svoj narod da »hodi u tami«. Prorok govori da postoji nada i za njegov narod, govori o vremenu kada će Isus doći da odagna mrak koji je posljedica grijeha.

Isus je došao. I sada Izaijine riječi dobivaju obnovljeno, novo značenje: »Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja« (r. 1, K. S.).

Ma koliko mračna bila noć, ma koliko bili očajni, nikad nismo ostavljeni u mraku. Isus je tamo. Velika Svjetlost sjaji.

– Winn Collier

Bože, tama nas okružuje. Molimo te budi naša svjetlost.