Moć ljubavi

Pročitajte: Pjesma nad pjesmama 8:6-7

6 Stavi me kao pečat na srce,
kao pečat na svoju ruku.
Jest, ljubav je jaka kao smrt
i ljubomora je tvrda kao grob.
Njezin je žar kao plameni oganj,
vatra Gospodnja.
7 Ljubav ne mogu ugasiti najveće vode,
niti je rijeke mogu iščupati.
Kad bi netko ponudio za ljubav
sve svoje imanje, bio bi prezren.

Ljubav ne mogu ugasiti najveće vode.

Pjesma nad pjesm. 8:7

DVOJE osamdesetogodišnjaka, jedno iz Njemačke, a drugo iz Danske, bili su neobičan par. Prije udovištva uživali su u šezdeset godina braka. Iako su živjeli na razdaljini od samo petnaest minuta, njihovi su domovi bili u dvjema različitim zemljama. Ipak, zaljubili su se, redovito kuhali obroke i provodili vrijeme zajedno. Nažalost, danska je vlada 2020. godine zbog koronavirusa zatvorila granični prijelaz. Njih su se dvoje svaki dan u 15 sati sastajali na granici u mirnoj seoskoj uličici, sjedili svaki sa svoje strane i dijelili obrok. »Ovdje smo zbog ljubavi«, objasnio je muškarac. Njihova je ljubav bila jača od granica i moćnija od pandemije.

Pjesma nad pjesmama nudi upečatljiv prikaz nepobjedive snage ljubavi. »Ljubav je jaka kao smrt«, pisao je Salomon (r. 6). Nitko od nas ne može izbjeći smrt; stiže s neumitnom konačnošću. Pa ipak, ljubav je, rekao je pisac, jednako snažna. »Njezin je žar kao plameni oganj, vatra Gospodnja« (r. 6). Jeste li ikada gledali vatru koja bjesni? Ljubav, poput vatre, nemoguće je obuzdati. »Ljubav ne mogu ugasiti najveće vode, niti je rijeke mogu iščupati« (r. 7).

Ljudska ljubav, kad god nesebična i istinita, samo je odraz tih karakteristika. Međutim, Božja ljubav nudi neograničenu dubinu. I evo nešto zapanjujuće: Bog ljubi svakoga od nas tom neugasivom, neprolaznom, nevjerojatnom ljubavlju.

– Winn Collier

Hvala ti, Oče, što tvoja ljubav nikada ne prestaje.