Mudar savjet

Pročitajte: Mudre izreke 6:20-23

20 Cijeni, sine moj, opomene svojega oca
i ne zapostavljaj pouka svoje majke!
21 Uvijek ih veži sebi na srce,
privijaj ih oko vrata!
22 Kada ideš, pratit će te.
Kada počivaš, nad tobom će bdjeti.
Kada se probudiš, ići će s tobom na rad.
23 Jer opomene su svjetiljke,
a pouke svjetlost;
put prema životu su opominjanja na stegu.

Luđaku se njegov put čini kao pravi,a mudar čovjek prima nauk.

Izreke 12:15

KAD se u travnju 2019. zapalio krov pariške katedrale Notre-Dame, njezine prastare, drvene grede i olovne ploče toliko su se užarile da im se nije bilo moguće približiti. Nakon što je pao toranj katedrale, pozornost je bila usmjerena na zvonike. Da su izgorjeli i drveni okviri divovskih čeličnih zvona, srušila bi se oba tornja, a katedrala bi bila ruševina.

Povlačeći svoje ljude na sigurno, Gallet, zapovjednik vatrogasne postrojbe, razmišljao je što dalje. Prišao mu je vatrogasac Remi i rekao. »S poštovanjem, zapovjedniče, predlažem da okrenemo crijeva prema vanjskoj strani tornjeva.« Znajući koliko je zgrada krhka, zapovjednik je odbacio tu ideju, ali Remi je ustrajao. Gallet se suočio s odlukom: poslušati savjet mlađeg kolege ili dopustiti da se katedrala sruši.

Sveto pismo na mnogo mjesta govori o prihvaćanju savjeta. Iako se to ponekad odnosi na iskazivanje poštovanja mladih prema starima (Izreke 6:20-23), većinom nije. U Mudrim izrekama čitamo da »mudar čovjek sluša savjete« (r. 12:15, K. S.), ratovi se dobivaju mudrošću (24:6) i samo se luđaku »njegov put čini kao pravi« (12:15). Mudri ljudi prihvaćaju dobre savjete, bez obzira na dob ili položaj onih koji ih daju.

Gallet je poslušao Remija i katedrala je spašena.

– Sheridan Voysey

Snagom Duha Svetoga, želimo biti ponizni.